RAST & RAZVOJ

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja: Pažnju djece sve je teže privući

Avaz.ba

16.10.2017

Umjesto sa vršnjacima i igračkama, sve više mališana igra se telefonima i tabletima, zbog čega su na mukama ne samo njihovi roditelji, nego i nastavnici, jer ne mogu da privuku dječju pažnju, a sve više djece predškolskog i školskog uzrasta se susreće i sa govorno-jezičkim poremećajima. 

Do tih saznanja došli su stručnjaci Centra za zaštitu mentalnog zdravlja u Doboju, koji svake godine u saradnji sa vrtićima i školama rade analizu govorno-jezičkih poremećaja kod predškolaca i prvačića.

- U tretmanu koji radim trenutno mi je nekako najmanji problem poboljšati status govora, koliko mi je zapravo problem zaokupiti dječju pažnju i skupiti to dijete na jednom mjestu. Ne samo meni, nego na kraju krajeva i roditeljima - kaže Mira Cvijanović, logoped u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja.

Ona je istakla da je sve veća i opsežnija patologija govora i jezika kod djece, često to primijete i tete u vrtićima u uzrastu od dvije, tri ili četiri godine, te sugerišu roditeljima da se obrate stručnjacima.

- U Timu za djecu i omladinu registrovano je 2.500 pacijenata, od toga je uvijek u tretmanu oko 150 djece, a pored mene u timu rade i dva psihologa, doktorica neuropsihijatar, angažovana je i koleginica specijalni pedagog i socijalna radnica, što je mali broj na tako veoma veliku patologiju - navodi Cvijanovićeva.

U Centru za zaštitu mentalnog zdravlja primijetili su da je povećan i broj djece sa poremećajima ponašanja, ali je zabilježeno i povećanje slučajeva depresije i demencije kod odraslih.

- Možda su uslovi u kojima mi živimo, radimo, traumatska iskustva koja su se događala u proteklim decenijama uticala na to. Za nastanak depresije pogodni su neizvjesna egzistencija, nezaposlenost, problemi školovanja djece i ta retraumatizacija osoba koje su preživjele rat, pa su ponovo preživjele poplave u ovom gradu, ostale bez posla - pojašnjava neuropsihijatar Desanka Cvijetić.

Psiholog Mladenka Milanović navodi da osim u ambulantnim uslovima o stanju korisnika Centra za zaštitu mentalnog zdravlja u kojem rade tri tima, za djecu i omladinu, za alkoholizam i narkomaniju, te za hronične duševne bolesnike, brinu i tokom svakodnevnog rada na terenu.

- Obavljamo redovnu patronažu. Naravno, kontroliše se da li uzimaju svoju preporučenu medikamentoznu terapiju, ali isto tako je vrlo važno da vidimo kako taj pojedinac koji ima neki problem s mentalnim zdravljem funkcioniše u svojoj sredini u kojoj živi - izjavila je Milanović.

Ona je dodala da se često osim mentalnim zdravljem bave i socijalnim potrebama korisnika Centra, kojih ima oko 6.000, pa pokušavaju da u saradnji sa centrima za socijalni rad omoguće im ostvarivanje socijalnih prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.