RAST & RAZVOJ

Šta kada dijete ima prijatelja iz mašte

Avaz.ba

8.11.2017

Vaše dijete ima novog najboljeg druga. On je uvijek spreman za igru, ima ista interesovanja, nikada ne traži neku posebnu igračku i nikada ne mora ići svojoj kući... Taj drug je zapravo plod dječije mašte ili izmišljeni prijatelj.

U periodu od treće do pete godine više od polovine djece (oko 65 procenata) ima takvog prijatelja iz mašte. U tom periodu, naime, dijete počinje formirati svoj identitet i testirati granice između fantazije i stvarnosti.

Iako se ranije vjerovalo da djeca prerastu druženje sa zamišljenim prijateljima kada krenu u školu, istraživanja pokazuju da se skoro trećina djece nastavlja igrati s ovakvim drugovima i poslije sedme godine.

U mlađem uzrastu zamišljeni prijatelji su uglavnom fizički objekti (plišane igračke), a češće ih stvaraju djevojčice nego dječaci.

Neki roditelji su zatečeni saznanjem da njihovo dijete ima izmišljenog druga, razmišljajući da li je to signal za neke probleme. Neki čak obeshrabruju dijete u ovakvoj vrsti igre.

Osnovna poruka stručnjaka je da roditelji mogu biti mirni! Izmišljeni prijatelj je najčešće ništa više nego proizvod kreativnog dječijeg uma koji ima nekoliko prednosti:

1. Pomaže djetetu da se oproba u nekoliko različitih uloga u važnom periodu njegovog socijalnog razvoja.

2. Pomaže djetetu da iskusi osjećaj kontrole, discipline i moći bez nervoze, koja je prisutna u interakciji sa stvarnim osobama.

Generalno gledano, postojanje izmišljenog druga je znak da se dijete trudi razumjeti važne stvari iz svijeta koji ga okružuje.

Nemojte obeshrabriti dijete, ali nemojte se ni previše unositi u priču o izmišljenom drugu. Pokušajte uživati u ovoj fazi: vaš sin ili kćerka odgovaraju na izazov normalnog ljudskog razvoja na inventivan i maštovit način.

Kada ima razloga za zabrinutost

Ukoliko dijete ima izmišljenog prijatelja i u isto vrijeme odbija normalnu interakciju s drugom djecom, ukoliko se isključivo igra samo sa izmišljenim drugom, onda bi trebalo povesti više računa o tome da li su sve djetetove potrebe podmirene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.