RAST & RAZVOJ

Evo zašto su djeca nespretna

Avaz.ba

30.11.2017

Vaše dijete stalno pada, obara stvari u kući, lomi sve što dotakne. Iako vas takvo ponašanje nervira, vika neće pomoći. Zapravo, imat će suprotan učinak, pa dijete može postati još nespretnije i sve manje samouvjereno.

Ukoliko je dijete mlađe od šest godina i vrlo je trapavo, nemojte se brinuti. Jer, tek sa navršenih sedam godina dolazi do sazrijevanja nervnog sistema koji omogućava veće učešće svijesti u kontroli pokreta.

Ponekad su djeca nespretna kada su pod stresom ili nestrpljiva, ali i kada nemaju dovoljno samopouzdanja - ne usuđuju se uraditi nešto da ne bi pogriješila! A što se manje usuđuju, sve su nespretnija.

Važno je strpljenje

Ako se dijete obavezno polije vodom kad pije iz čaše i ako mu je potrebno pola sata da veže pertle, nemojte mu pridržavati čašu ili vezati pertle. To nikako nije rješenje: djetetu treba dati vremena i treba ga stalno poticati da bude samostalno u radnjama koje su prikladne za njegov uzrast.

Vježbe spretnosti

Postoji mnogo načina da dijete navedete da vježba spretnost. Potičite ga da samo jede, pije, postavi i pospremi sto... Takve aktivnosti pomoći će djetetu da nauči kontrolirati pokrete rukama.

Pružite mu pomoć

Djetetu treba pomoći, ali to ne znači da mu trebate dati gotovo rješenje ili ga tjerati da ponovi istu radnju deset puta sve dok ne uspije. Potičite ga da osmotri okolinu prije nego što krene u akciju.

Uputa tipa: „Prvo prinesi čašu ustima, pa onda počni piti", pomoći će djetetu da u glavi pripremi pokret prije nego što ga izvede.

Zajednička igra

Pravljenje figura od tijesta ili plastelina, bojenje vodenim bojicama unutar kvadrata, prelijevanje vode iz posude u flašu pomoći će djetetu u koordinaciji pokreta, a da toga nije ni svjesno.

Opuštena atmosfera

Dijete će postati spretnije ako se nauči smiriti. Zato izbjegavajte grdnje kada nešto krene po krivom ili s djetetom vježbajte kako će kontrolirati disanje. I to može biti vrsta igre.

Razlika među spolovima

Odnos roditelja prema djetetu je ključan kada je u pitanju spretnost. Postoje roditelji koji ograničavaju dijete kako bi ono bilo sigurno te roditelji koji imaju povjerenje u djetetove moći i dopuštaju mu da istražuje i tako stječe sigurnost.

Tako su djevojčice spretnije u finoj motorici (pokreti prstima), a dječaci u krupnoj motorici (pokreti ruku i nogu). Osnovna razlika između dječaka i djevojčica je u tome što su djevojčice aktivnije u mjestu, sve aktivnosti obavljaju u ograničenom prostoru, a dječacima treba više prostora, pa im odgovaraju otvorene površine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.