Rast & Razvoj

Petogodišnjak pamti bolje od odraslog

Avaz.ba
08.12.2017 13:48
A
A
A

Na pitanje: "Da li bolje pamte petogodišnjaci ili odrasle osobe?", većina bi odgovorila: "Odrasle osobe, naravno", ali istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima petogodišnjaci imaju znatno bolje pamćenje nego odrasli.

O kakvim se slučajevima radi? O onim kada sakupljeno znanje - ono koje ima odrasla osoba - smanjuje oštrinu memorije. To se dobro vidjelo na testovima na kojima su ispitanicima (odraslim osobama i petogodišnjoj djeci) ovlaš pokazane slike životinja.

Pokazalo se da su petogodišnjaci (zapravo, djeca koja su u prosjeku imala pet godina) u 31 posto slučajeva mogli tačno prepoznati te slike, dok je odraslima to uspijevalo u samo sedam posto slučajeva.

Kako je to moguće? Zar nemaju petogodišnjaci slabiju koncentraciju nego odrasle osobe? Generalno uzev, da, ali u ovom ispitivanju se radi o nečem drugom.

Naime, ako je na slici bila mačka, odrasli bi ovlaš pogledali, zaključili da se radi o mački i prestali obraćati pažnju na detalje. Djeca su, međutim, obraćala više pažnje na detalje, dok je njihov mozak ispitivao sličnost slike mačke s mačkama viđenim u prirodi - i zato su i pamtila više. I tako za svaku pokazanu sliku.

Rezultat ovog testa ne govori ništa zaista negativno o pamćenju odraslih - oni su tokom života upamtili jako mnogo toga, i mozak im se ne zadržava na detaljima koji se ne čine da su od suštinskog značaja (a od suštinskog je značaja ono što je povezano s preživljavanjem).

Djeca, zbog nedostatka već stečenog znanja, i ne znaju šta bi bilo od suštinskog značaja, pa će tako obraćati pažnju na sve, dok se i njihov mozak, kako odrastaju, ne napuni informacijama koje posjeduju odrasle osobe.

Samo je, eto, zanimljiv podatak da se nekad može desiti da malo dijete upamti više od odrasle osobe.