RAST & RAZVOJ

S koliko refleksa se rađa beba

Avaz.ba

14.12.2017

Novorođenče, iako to tako ne izgleda, svjesno je mnogo čega. Da li ste znali da se beba rađa s više od 70 instiktivnih refleksa? Neki od njih su vitalni za preživljavanje - kao što su disanje i sisanje.

Neki refleksi su izuzetno jaki prvih nekoliko sati nakon porođaja, a iščezavaju u narednim danima i mjesecima.

Zamolite pedijatra na pregledu da vam pokaže nekoliko pokretnih primitivnih refleksa. Primitivni refleksi, uglavnom, vremenom nestaju, jer dijete ne može razvijati svjesnu kontrolu pokreta prije nego što oni iščeznu.

Refleks Babinskog

Kada nježno pomazite bebin taban od pete ka prstima, prstići na nogama se rašire i podignu, a stopalo savije ka unutra. Kod odraslih se zapaža suprotan proces.

Ovaj refleks traje od šest mjeseci do dvije godine, nakon toga se prstići savijaju ka unutra. Ukoliko ga dijete manifestira i kasnije, onda je to znak nekih neuroloških poremećaja.

Refleks hvatanja

Ako bebi koja gleda naprijed, ruku savijenih u laktu, stavite kažiprst u šaku ona će refleksno saviti prstiće oko vašeg prsta. Stisak novorođenčeta može biti toliko jak da izdrži težinu cijelog bebinog tijela. Refleks hvatanja nestaje nakon tri ili četiri mjeseca.

Refleks treptanja

Ako bebi puhnete u lice ili naglo upalite svjetlo, ona će reagirati treptanjem.

Refleks kardinalnih tačaka

Ako bebi nježno pomazite obraz, ona će se okrenuti u pravcu stimulansa, otvorenih usta spremna da sisa. Obično iščezava nakon četvrtog mjeseca, ali u snu traje i duže.

Refleks sisanja

Ako bebi stavite nešto u usta, ona odmah aktivira jezik, stvara vakuum i počinje sisati.

Refleks gutanja

Ako joj stavite vodu ili mijleko u usta beba će to progutati. Beba tokom sisanja mora uskladiti refleks sisanja, gutanja i disanje. To nije uvijek lako, tako da se desi da se beba ponekad zagrcne, iako ima dobre reflekse.

Refleks automatskog hoda

Kada novorođenče držite uspravno na stolu ili na nekoj tvrdoj i ravnoj podlozi, pridržavajući ga pod pazuhom, ono će podići jednu nogu, a zatim drugu i pravit će pokrete kao da korača. Ovaj refleks najizraženiji je nakon bebinog četvrtog dana života, a nestaje oko drugog mjeseca.

Moroov refleks

Beba pruža noge i ruke, širi prste, izvija leđa i zabacuje glavu unazad, a potom skupi pesnice na grudi. To je reakcija na nagli pokret podloge na kojoj beba leži, pri iznenadnom ili glasnom zvuku i kad joj se čini da pada. Ovaj refleks, kojeg mnogi zuvu refleksom majčinog zagrljaja nestaje nakon šestog mjeseca.

Refleks puzanja

Beba stavljena da leži na stomak, pravit će pokrete puzanja tako što će podvlačiti noge pod stomak.

Refleks podizanja glavice

Povlačenjem bebe za rukice iz ležećeg u sjedeći položaj glava će pratiti osovinu leđa do određene granice, a onda će pasti na grudi bebe.

Tonični refleks vrata

Kada leži na leđima, beba će zauzeti položaj "mačevaoca", glavom okrenutom na stranu i opruženim rukama i nogama na toj strani, dok su joj udovi savijeni na drugu stranu. Refleks se pojavljuje na rođenju ili tek oko drugog mjeseca, a nestaje do kraja šestog mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.