Rast & Razvoj

Razvoj djeteta: Kako reći zbogom cucli

Avaz.ba
04.01.2018 11:56
A
A
A

Ultrazvuk pokazuje da bebe već u majčinom stomaku sisaju prst. To znači da sasvim mala djeca jednostavno imaju potrebu sisati i da im to predstavlja zadovoljstvo, pošto fetus to ne radi zato što je gladan.

Kada beba dođe na svijet, roditelji vrlo brzo otkriju da ova aktivnost ima umirujuće djelovanje i zato posežu za cuclom varalicom bez koje mnogi maleni ne mogu zaspati. Ali, kad dijete malo odraste, nastaje problem: kako ga odvići od varalice?

Kada je pravi trenutak

U uzrastu od tri mjeseca potreba za cuclom se smanjuje, pošto beba otkriva druge načine da se smiri: može sisati pesnicu ili parče tkanine, zaroniti lice u mekanu igračku... To je pravi trenutak da je odviknete od cucle. Za početak, djetetu rjeđe dajite cuclu, a bebi pomozite da se opusti tako što ćete je zabavljati pričom ili je maziti.

Rizik raste

Ako dijete do šestog mjeseca ne ostavi cuclu, postoji opasnost da razvije ovisnost, odnosno da se ne može smiriti niti zaspati bez varalice. U takvom slučaju, teško je odvići dijete od ovog pomagala, koje postaje mora za roditelje: beba plače svaki put kada joj cucla ispadne iz usta, uvijek pri ruci moraju da imaju rezervnu cucu...

Veliko dijete

Kada oko treće godine krenu u vrtić, čak i djeca čiji roditelji toleriraju cuclu, u najvećem broju slučajeva sama prevaziđu ovaj problem. Ali, ukoliko se to ne desi, da li ih treba pustiti da nastave po starom? Ne, pošto cucla ometa normalan razvoj jezika i socijalizaciju: kako dijete ne može pravilno govoriti sa cuclom u ustima, druga djeca će mu se smijati i ono će se povući u sebe.

Krajnje vrijeme

U uzrastu od treće do pete godine ovisnost o varalici postaje ozbiljan problem, pošto onemogućava normalnu socijalizaciju i pravilan razvoj vilice. To je krajnje vrijeme za odvikavanje. Za početak, važno je da ništa ne radite na silu.

Da bi dijete lakše prebrodilo krizu tokom dana, ponudite mu zamjenu: recimo, sok na slamčicu. Imajte na umu da je djetetu u tom teškom periodu potrebna podrška. Ruganje, grdnje i ucenjivanje mogu ga samo obeshrabriti.

Vrijedi pokušati

1. Motivirajte dijete tako što ćete mu reći da se ponosite njime zato što je sada veliko.

2. Zamolite zubara da mu jednostavnim riječima objasni da nije dobro da sisa cuclu i da postoji opasnost da mu se iskrive zubi.

3. Na kraju, zajedno odaberite dan D: najbolje je da to bude neki simboličan datum, recimo njegov rođendan.

4. Možete djetetu obećati i neki poklon ako ostavi cuclu.

5. Ostali ukućani i članovi šire porodice trebaju biti u toku s vašim planom odvikavanja i stavite im do znanja da očekujete njihovu podršku.

6. Tada možete preći na narednu etapu, koja se sastoji u postepenom ograničavanju upotrebe cucle. U početku dijete je može koristiti samo kod kuće, pa onda samo kada je u svojoj sobi i, na kraju, samo kad legne spavati.