RAST & RAZVOJ

Koje su odlike dobrih očeva

Avaz.ba

22.1.2018

Greška koju mnogi očevi čine jeste da se ponašaju prema svom djetetu tako kao da ono ništa ne umije uraditi samo. A dijete to osjeća i to kod njega izaziva osjećaj manje vrijednosti, blokadu, nedostatak samopouzdanja...

Otac, u stvari, postaje uzrok tome što dijete postaje onakvo kakvo otac ne želi. Dijete otac treba ohrabrivati, hvaliti ga i davati mu savjete koji će ga motivirati da radi više i da bude što bolje.

Zašto naglašavamo da je to očev zadatak. Zato što majke to instinktivno rade, a očevi se često stide pokazati ljubav svom djetetu, jer, zaboga, muškarci to ne rade. Gluposti!

Zagrlite ga i kažite mu da ga volite, to je savjet koji važi i za djevojčice i za dječake. Djeca imaju potrebu da osjete i onu nježnu stranu očevog karaktera. Zato im treba pokazivati ljubav, a ne sakrivati je od njih.

Ukoliko vaše dijete ima potrebu da podijeli nešto s vama, ostavite sve što radite (bar na nekoliko sekundi) i gledajte ga u oči kada želi nešto da vam kaže.

Ako to ne učinite, ono će se sve više osjećati zapostavljenim i imat će utisak da ste nezainteresirani za njega. Ukoliko želite da vas dijete sluša, potrudite se da se i vi odnosite na isti način prema njemu.

Važno je da uvijek budete svjesni djetetovih želja. Šta vi stvarno znate o svom djetetu? Da li poznajete njegove želje i snove? Znate li šta bi ono voljelo postati kad poraste? Znate li šta ne voli?

Ako postoje stvari koje još niste saznali o njemu, pitajte. Dijete će biti sretno da s vama podijeli dio svojih razmišljanja, sretno zbog toga što ispred sebe ima sagovornika koji se brine i koji ga voli.

Prisustvo ili odsustvo očeve ljubavi i pažnje prema djetetu može, u pojedinim slučajevima, biti mnogo važnije od majčinog. Oprostite, drage mame, ali zaista je tako.

Kada se dođe na teren određenih roditeljskih tema, majčina uloga i ljubav ne mora biti presudna. Izostanak očeve ili majčine ljubavi kasnije može dovesti do manjka samopoštovanja, emotivne labilnosti, čak i depresije.

Međutim, očeva ljubav predstavlja ključni faktor u genezi otpora prema bolestima zavisnosti i pojavi maloljetničke delinkvencije.

Teško je biti dobar otac ako nemate dobar odnos prema samom sebi. Ako ste nemarni prema sebi, onda ste nervozni, nestrpljivi, otuđeni. Sve to su karakteristike lošeg oca - izbjegnite ih.

Pronađite način da se opustite, da smanjite stres, šetajte, bavite se sportom. Ako je potrebno, zatražite pomoć prijatelja kada smatrate da ne možete sami...

Vrlo je važno da očevi preuzmu aktivniju ulogu u podizanju i odgajanju svoje djece. Ovdje nije riječ o takmičenju tipa "ko je najbolji tata na svijetu", već o zdravom roditeljstvu, koje će učiniti da dijete ima zdrav odnos prema životu.

Vrijeme nije izgovor

Uvijek imajte vremena za svoje dijete. Jasno je da posao oduzima vrijeme i energiju, ali morate naći i priliku za druženje sa svojim djetetom. Ono će po tome umjeti da procijeni koliko ga volite i koliko se trudite oko njega.

Računi iz prošlosti

Imajte, također, na umu da će se i vaš odnos prema vašem ocu reflektirati na odnos prema djetetu. Nemojte dozvoliti postojanje nerazriješenih računa iz prošlosti, jer će se oni, prije ili kasnije, ispriječiti u budućnosti, možda čak u odnosu između vas i vašeg djeteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.