RAST & RAZVOJ

Razvoj govora: Koliko riječi treba znati dvogodišnje dijete

"Bebe i mame"

14.2.2018

Ukoliko imate utisak da vaše dijete ne govori dovoljno dobro za svoj uzrast, možda samo spadate u mame koje pretjeruju u brižnosti i bez potrebe panično zakazuju preglede kod logopeda. S druge strane, pojedini roditelji stručnjacima se obraćaju tek kada je problem previše očigledan.

Usporen razvoj govora najčešći je problem na koji bi trebalo blagovremeno reagirati, jer ga je kasnije vrlo teško liječiti. Velika je zabluda voditi se mišlju da ima vremena, da će dijete progovoriti i slušati savjete prijatelja i rođaka kako to nije strašno te kako su i njihova djeca kasno progovorila.

Nikada se nemojte voditi iskustvima drugih ljudi, jer čak ni sva djeca istih roditelja ne razvijaju se na isti način.

Prema nekim istraživanjima, i način prehrane ima veliki utjecaj na razvijanje govornih sposobnosti. Istraživanja pokazuju da djeca iz ruralnih sredina imaju jasniji i kvalitetniji govor.

Problem je u tome što gradske mame hrane djecu kašicama ili hranom koja se uglavnom guta, a s druge strane mame na selu djetetu daju koricu hljeba koju ono gricka i dugo žvače.

Jezički razvoj djeteta najjednostavnije je pratiti prema tabeli koja je univerzalna za sva jezička područja. Prema njoj, dijete s deset mjeseci ima u svom "rječniku" jednu smislenu, s 12 mjeseci dvije, a s 15 mjeseci 19 riječi. S godinu i po dana fond mu obuhvata 22, nakon 21. mjeseca 118, a s dvije godine barata sa 270 riječi.

Ukoliko dijete staro dvije godine nema taj fond riječi, roditelji bi trebali potražiti pomoć logopeda.

S tri godine dijete govori lijepe rečenice koje su ponekad blago skraćene. Neophodno je i da sve glasove izgovara jasno i tolerira se samo ako dva nisu najjasnija i to su uobičajeno "č" i "lj".

Bitno je da se roditelji bave djetetom, jer se govor uči, a u slučaju problema logopedu se treba obratiti što prije. Mnogo je teže ispraviti nepravilnosti kada dijete ima sedam ili 15 godina i kada treba za kratak period riješiti problem koji traje godinama.

Poremećaji u govoru utječu i na psihu djeteta koje mijenja ponašanje, postaje agresivno i tako se stvara dupli problem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.