RAST & RAZVOJ

Kako odabrati pravu igračku za dijete

"Bebe i mame"

15.2.2018

Svaki čovjek ima lošije i bolje strane, pa tako i dijete. U predškolskoj dobi to su tek sklonosti pa "jača" karika može pomoći u savladavanju slabije.

Iako je mali genije, kada slaže kockice i dalje tepa dok su svi njegovi vršnjaci počeli normalno govoriti. Većina zabrinutih roditelja uočit će samo teškoće, a ono što djetetu ide od ruke uzimat će kao normalno, umjesto da jaču kariku iskoriste kako bi mu olakšali savladavanje slabije.

Ako je dijete muzički tip, najlakše će savladati jezička pravila uz pjesmice, a vizuelni uz slikovnice. Na tržištu je mnoštvo igračaka koje će vam pomoći da razvijate sklonosti za koje je dijete talentirano, ali i da mu pomognete da savlada ono u čemu i nije najbolje.

Naravno, najvažnije je da roditelj realno prepozna prednosti i mane djeteta te da otkrije kojem tipu ono pripada. Evo vam male pomoć u tome:

* Vizualce - Lako će slagati puzzle te snalaziti se u prostoru. Rado će crtati te uočavati oblike. Ta sklonost češća je kod dječaka.

* Jezičari - Jedva čeka priču za laku noć, a za svoj uzrast ima širok rječnik. Često izmišlja i nove riječi.

* Logičari - Najviše će uživati u lego kockicama ili bilo kakvim geometrijskim oblicima. Igračke će rado organizirati u grupe.

* Muzičari - Često će samoinicijativno pjevušiti po kući, a već u ranoj dobi savladat će ritam. Najdraže će mu biti brojalice.

* Komunikativni - Ranije nego vršnjaci, oko treće godine, riješit će se sebičnosti svojstvene djeci. Radije se igraju u društvu nego sami.

* Individualci - Mali introverti radije će se igrati sami. Ali će rado proučavati svijet oko sebe, "otkrivati zrak" i postavljati sebi pitanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.