RAST & RAZVOJ

Šta i kako vidi vaša beba

"Bebe i mame"

20.2.2018

Neposredno nakon rođenja beba sve oblike, svjetlo i pokrete vidi tačkasto. Novorođenče predmete vidi samo na udaljenosti od 20 do 30 centimetara, što je dovoljno da vidi lice osobe koja ga drži. Zato je važno bebu držati u naručju i stavljati u položaj oči u oči. Sve predmete i oblike beba tada vidi u crno-bijelim jakim kontrastima.

Kada napuni mjesec ili dva, beba će naučiti fokusirati oba oka na predmet pa će moći pratiti i predmete koji se pomjeraju. Zvečka koju pokrećete ispred njenog lica zapanjit će je i oduševiti.

Za što bolji razvoj vida u ovom periodu mogu se primjenjivati i vježbe - kada ste u položaju oči u oči, pomjerite svoju glavu ka bebinom licu ili lagano okrećite bebinu glavu, s jedne na drugu stranu.

U periodu od drugog do petog mjeseca dojenče će početi razlikovati boje i već tada će moći prepoznavati narančastu i crvenu. S novim saznanjima krenut će i njegova nova interesovanja, tako da će rado gledati u svijetle i jarke boje, sitne detalje i komplicirane dezene i oblike.

Najčešće anomalije

Na redovnim sistematskim pregledima pedijatar će provjeravati i vid djeteta. Najčešće anomalije koje pogađaju bebe i malu djecu su strabizam (razrokost ) i ambliopija (slabovidost). Liječenje je uspješnije kad se problem vida utvrdi ranije i pravovremeno dijete uputi kod očnog ljekara.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.