RAST & RAZVOJ

Igra van kuće bitna je za razvoj djece

"Bebe i mame"

21.2.2018

Zdravlje djece je narušeno jer ona imaju sve manje prilika da se igraju van kuće, upozorila je grupa stručnjaka iz Velike Britanije. Za to su krivi previše obazrivi roditelji, kompjuterske igrice i testovi u školi, stoji u pismu koje je potpisalo gotovo 300 akademika, autora i direktora dobrotvornih organizacija.

Nedostatak "nestruktuirane, slabije nadzirane" igre ima loš utjecaj na mentalno zdravlje djece, dodali su oni, te ugrožava dogoročni razvoj mladih ljudi.

Stručnjaci tvrde da je igra - pogotovo izvan kuće - od ključnog značaja za zdravlje djeteta. Povećanje saobraćaja, strahovi roditelja da će im dijete biti oteto i sistem obrazovanja u kojem prevladava "testiranje" doprinijeli su ovom trendu, insistiraju stručnjaci.

Oni su dodali da "pristupačnost sjedjelačke, ponekad zarazne zabave na ekranu i agresivno reklamiranje složenih, komercijaliziranih igračaka" također imaju udjela.

Stručnjaci su rekli: "Prava igra - društveno interaktivna, lična i blago nadzirana - uvijek je bila vitalni dio razvoja djeteta i njeno gubljenje moglo bi imati ozbiljne posljedice.

Baš kao što je epidemija dječije gojaznosti zapanjila razvijeni svijet, previše "nekvalitetne igre" (baš kao i nekvalitetne "brze" hrane) može imati upozoravajuće implikacije po sljedeću generaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.