RAST & RAZVOJ

Hoće li bucmaste bebe biti gojazne odrasle osobe

"Bebe i mame"

16.3.2018

Sve je više dokaza koji govore u prilog tvrdnji da su bebe koje brzo dobijaju na težini tokom prvih nekoliko mjeseci ili godina, izložene pojačanom riziku gojaznosti u djetinjstvu i kasnije.

Dva kritična perioda

U okviru jedne studije praćena je grupa djece od rođenja do navršene pete godine života, a istraživači su utvrdili dva kritična perioda ranog djetinjstva koja utječu na kasniju gojaznost djece.

Prvi kritični period je prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja, a drugi je nakon navršene dvije godine života. Period između je period rasta, a ne debljanja.

U drugoj studiji došlo se također do nekih dokaza o povezanosti gojaznosti s brzim dobijanjem na težini prije navršene dvije godine života, što, prema mišljenju stručnjaka, predstavlja faktor rizika za gojaznost u zrelijoj dobi.

Sve bebe koje su se brzo debljale nakon navršene druge godine života, u zrelijoj su dobi postale gojazne.

Rezultati treće studije pokazuju da brzo dobijanje na težini tokom prvih šest mjeseci utječe na povećanje rizika gojaznosti u djetinjstvu.

Obavezno konsultacije

Naravno, ovo nisu prve studije ovakvog tipa. I analiza brojnih ranijih studija ukazuje na ovakvu povezanost.

Brzo dobijanje na težini nakon druge ili treće godine života općenito se smatra faktorom rizika za gojaznost u zrelijim godinama.

Svaki roditelj želi znati koja je pravilna težina za bebu u određenim periodima života. Istraživači, ali prije svega ljekari, moraju dati odgovor na ovo važno pitanje. Zato se konsultirajte sa pedijatrom i na taj način spasite svoje dijete potencijalnog rizika gojaznosti već od prvih dana života.

Kako zaštititi bebu od kasnije gojaznosti

Evo nekih faktore koji će vam pomoći da svoju bebu zaštitite od rizika kasnije gojaznosti:

1. Isključivo - dojenje

Američka akademija pedijatara i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju isključivo dojenje tokom prvih šest mjeseci života. S obzirom na to da se vrlo rijetko može desiti da se vaša beba prejede ukoliko je hranite na prirodan način - dojenjem, to predstavlja izvanredan način za reduciranje rizika gojaznosti kasnije.

2. Nema potrebe za rano uvođenje čvrste hrane

Postoje dokazi da uvođenje čvrste hrane prije četvrtog mjeseca također može povećati rizik gojaznosti tokom djetinjstva i kasnije.

3. Naučite kada vam beba želi "reći" da je gladna

Ovo je izuzetno važno kod beba koje se hrane na flašicu. Zato naučite kada beba plače zato što je gladna, a kada plače zbog nekih drugih razloga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.