ODRASTANJE

Od bebe do djeteta – granica je pet godina

"Bebe i mame"

18.3.2018

Kao što treći rođendan označava i prelaz između perioda u kojem se vaše dijete još nalazilo u pelenama i ranog djetinjstva, kada mu bude pet godina ono će postepeno prestajati biti beba.

Naravno, ne na dan svog petog rođendana, već tokom te sljedeće godine dijete se treba oprostiti s navikama nejakog malenog i postati zrelije.

Međutim, roditelji ponekad idu u krajnost. Jedni dozvoljavaju da osobine koje karakteriziraju bebu i dalje traju, pa ih čak i njeguju. Oni sprečavaju dijete da se prihvati odgovornosti za koju je odraslo.

Drugi nastoje od petogodišnjeg djeteta stvoriti malog čovjeka, očekujući da ono obavlja stvari koje daleko premašuju mogućnosti njegovog uzrasta.

Sada je bitno da roditelji nađu zlatnu sredinu u svom odnosu prema djetinjoj zrelosti koja je u razvoju.

Roditelj koji pokušava kod svog petogodišnjeg djeteta sačuvati osobine karakteristične za bebu, mora shvatiti da ono nije više beba, već dijete koje uskoro kreće u školu.

A roditelj koji je nestrpljiv da njegovo maleno što prije odraste mora se podsjetiti da je ono još samo dijete koje ide u vrtić.

Dok je vaše dijete bilo mlađe od pet godina povremeno vraćanje infantilnim navikama nije se ozbiljno shvatalo. Prepuštali ste vremenu da se dijete samo oduči od nezgodnih navika.

Međutim, ako se sisanje palca, mokrenje u krevetu i mucanje nastavi i u šestoj godini, morate sada tome obratiti veću pažnju.

Prvo dovedite dijete liječniku na opći pregled. Možda ste previdjeli neki fizički uzrok koji izaziva ova stanja. Ako liječnik ustanovi da ne postoji nikakav fizički uzrok, morate razmisliti o emocionalnoj tenziji sredine u kojoj dijete živi.

Šta raditi s palcem u ustima

Dijete koje odjednom ponovo počne sisati palac ili koje nastavi to činiti i kada uđe duboko u šestu godinu, izuzimajući pri tom kratko vrijeme prije spavanja, nije se prilagodilo i vrlo često nije sretno.

Možda je uzrok ovakvoj potištenosti prejak emocionalni pritisak u kući ili u vrtiću, odnosno nesposobnost djeteta da nađe zajednički jezik sa svojim drugovima i drugaricama.

Dijete treba pomoć, ali ne sramotite ga zbog toga. Ono se i samo ne osjeća sasvim sigurno, inače ne bi sisalo palac. Stoga nemojte bez potrebe uvećavati njegovu potištenost i osjećanje nesigurnosti.

Kad god vidite da sisa palac, dajte mu znak pogledom ili podizanjem obrve da prestane, jer ćete mu na taj način daleko više pomoći nego ako ga glasno pred svima opominjete.

Mucanje i izgovor

Dogodi li se da vaše dijete nastavi mucati i u šestoj godini, porazgovarajte o tome s pedijatrom. Nejasno izgovaranje pojedinih glasova ili slogova je česta pojava koja će iščeznuti čim dijete ne bude više osjećalo pritisak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.