RAST & RAZVOJ

Kako dijete naučiti da broji

"Bebe i mame"

28.3.2018

Sasvim će sigurno doći trenutak kada ćete pomisliti da je vaše dijete spremno početi učiti brojati. Nije mala stvar, pokušat ćemo vam pomoći.

Sa tri ili četiri godine vaše je dijete spremno početi učiti prva slova i brojeve. To je period kada biste se i vi kao roditelj mogli malo više fokusirati na to.

Nikada ne smijete zaboraviti - svaki pokušaj učenja, svaki nazovima ga korak u edukaciji vašeg djeteta, prije svega, mora biti zabava. Neka i susret sa brojevima bude igra i zabava!

Jednostavnim učenjem djeteta da broji do deset nećete postići previše. Radije pribjegnite metodu učenja brojeva korištenjem stvarnih predmeta, učite dijete da broji predmete.

Možda je najzgodnije da krenete sa kockicama, pravite kulu zajedno brojeći kockice. Takmičite se s djetetom ko će ih poredati više. Neka vaše dijete broji kockicu po kockicu dok ih slažete.

Učite ga da broji na prste, jer je i to veoma jednostavan način učenja. I dok se vozite u autu iskoristite priliku, neka vaše dijete broji svoje prstiće, neka broji druge dijelove tijela oči, ruke, obraze ... i to je vrlo zabavan način učenja.

Neka broji stabla, kuće, ljude pored kojih prolazite. Mogućnosti su zaista neiscrpne. Bez obzira koju metodu odabarete, ne zaboravite nagradu - dovoljan je aplauz i poljubac!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.