RAST & RAZVOJ

Kada i koliko dijete treba gledati televiziju

"Bebe i mame"

28.3.2018

Mnogo je priče o štetnom utjecaju televizije na djecu, i sasvim je sigurno da ne treba pustiti televizor da vam odgaja dijete. S druge strane, postoje priče i o specijalnim emisijama za djecu koje su pravljene tako da pozitivno utječu na razvoj inteligencije vašeg djeteta, i nije uvijek lako snaći se u često oprečnim informacijama.

U malim dozama, izloženost televiziji ili snimljenim emisijama i crtanim filmovima neće naškoditi djetetu, a vama može pružiti dragocjeno vrijeme za obavljanje nekih neophodnih stvari.

Televizija kao "pozadina" često nije baš zdrava ideja. Uključen televizor odvlači pažnju. Pokazalo se da se djeca igraju određenom igračkom dvostruko kraće onda kada je televizor uključen nego kada je isključen i da se znatno manje koncentriraju na igru. To možda ne zvuči alarmantno, ali se tako zapravo ometa psihički i fizički razvoj djeteta i ono se i kasnije u životu mnogo teže koncentrira na bilo šta - radilo se o školi, prijateljima, međuljudskim odnosima...

Osim toga, uključen televizor ne odvlači pažnju samo djetetu, već i vama. Često se događa da roditelj, kada mu dijete nešto pokaže dok je televizor uključen, odgovori kratkim: "Baš lijepo" i nastavi pratiti šta se događa na ekranu.

Ako bi televizor bio isključen, bilo bi vjerovatnije da roditelj obrati pažnju na to što mu je dijete pokazalo, razmisli zašto je to djetetu zanimljivo i ponudi pomoć ako misli da je potrebna - te na taj način može pomoći intelektualni razvoj i učenje kod djeteta.

Treba biti pažljiv kada birate šta će vaše dijete gledati dok vi pripremate ručak ili se odmarate. Nisu sve emisije za djecu iste, niti sve dobro utječu na njihov razvoj. Ukoliko je emisija magazinskog tipa, sa skakanjem sa teme na temu, djeci će biti teže koncentrirati se, jer nema konkretne priče koju bi mogla pratiti.

U principu su najbolje one emisije čiji ritam i kontekst imitiraju stvaran život.

Istraživanja pokazuju da će, do druge godine života, televizija vrlo teško nečemu naučiti dijete. Naprimjer, pokazalo se da djeca mlađa od 22 mjeseca nisu u stanju naučiti nove riječi samo gledajući televizijski program.

Maloj djeci su neophodni roditelji da bi im na neki način povezali ono što vide na malom ekranu sa stvarnim životom, inače im to budu samo šareni prizori bez konkretnog značenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.