RAST & RAZVOJ

Kako razgovarati s neposlušnim djetetom

"Bebe i mame"

12.4.2018

Podsjetit ćemo vas na navedene uobičajene fraze u kojima ćete se i vi zasigurno pronaći i ponudit ćemo kako svoje malo nevaljalče natjerati da vas posluša.

1. Prestani s galamom i drekom i konačno me poslušaj.

Velika rečenica koju ste vjerovatno izgovorili bezbroj puta. No, ne pomaže. Zato, okrenite list i jednostavno stanite i stojte sve dok vas dijete ne primijeti. Kada vas primijeti, sigurno će vam uputiti smiješak, stati sa galamom i čekati šta ćete reći.

2. Koliko sam ti puta rekla...

Ovo je fraza koja najvjerovatnije nervira više vas nego vašeg malog sina ili kćerkicu. Jer, zauzvrat ste najčešće dobili nezainteresirani pogled i ništa više. Okrenite list, pa kada vidite da radi nešto što ne bi smjelo ili pak nešto što i ono sam zna da ne smije, pokušajte smirenim glasom objasniti gdje griješi. Na ovaj način postići ćete svoj cilj, naučiti da vas saslušaju.

3. Sama sebi zvučim kao pokvarena gramofonska ploča...

Nekoliko je potpuno pogrešnih stvari kada je u pitanju ponavljanje ove rečenice djetetu. Prva stvar je da većina djece u toj dobi uopšte ne zna šta je gramofonska ploča, tako da ovakva rečenica za njih nema nikakvog smisla, ni značaja.

S druge strane, vi sami govorite svom djetetu da nešto s vama nije uredu.

Na kraju krajeva, to je ono što mu govorite i to je ono što ono čuje.

Zamijenite ovu frazu nekom kreativnom alternativom. Tako, recimo, sebi možete olakšati jutarnju nervozu i spremanje za vrtić, jer to je nešto što većina djece mrzi. Mrze jer ste ih probudili, mrze jer ih oblačite i najrađe bi ponovo u krevet.

Ne budite zaribala gramofonska ploča, unesite nešto novo u jutarnji ritual, jer pred vama je dug radni dan krcat obavezama. Pokušajte s kartama na koje ste nacrtali komade odjeće i poredajte ih redosljedom po kojem bi se vaše dijete trebalo oblačiti.

Iznenadit ćete se pozitivnom efektu koje ovo ima na dijete. Uostalom, mašti na volju i olakšajte i sebi i djetetu.

Mogli bismo u nedogled nabrajati silne fraze koje govorimo djeci u pokušaju da ih natjeramo da nas saslušaju i poslušaju. Većina njih je potpuno beskorisna i neefikasna, ili čak imaju potpuno suprotan efekt.

Poenta je u sljedećem: Saslušajte svoje dijete i razgovarajte s njim. Izbjegavajte mehanizam vike. Pokušajte i sa taktikom da kada vaše dijete vrišti, vi šapućete.

Ako vas baš "izludi" i morate vikati, izbrojite do deset i pokušajte se smiriti. Jer, najbitnije je, da bez obzira na sve, svom djetetu uvijek dajete na znanje da ga volite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.