RIJEČ STRUČNJAKA

Najčešća pitanja za pedijatra

Samo za nas odgovara dr. Mersija Dervišević-Tanović, pedijatar

Redakcija

20.9.2016

Bolje je bez jastuka

Kada staviti bebi jastuk pod glavu?

U pravilu, svako novorođenče poslije dojenja treba položiti ukrevetić na ravnu podlogu bez jastuka. Ispod glavice stavite pamučnu pelenu, u slučaju da beba bljucne. Tako neće isprljati posteljinu i madrac.

Jastuk joj ne treba i ne koristite ga što duže. Bez jastuka se beba može nesmetano okretati i podizati glavu te mirno spavati. Preporučuje se izbjegavanje jastuka do kraja prve godine života.

Zašto se znoji

Zašto se bebe znoje kada spavaju i jedu, a nisu previše utopljene?

Beba se znoji ako je pretopljena, pa još pokrivena jorganom ili dekom. Znojit će se i ako boravi u zagrijanoj prostoriji, posebno noću. Normalno je da se znoji i kada halapljivo doji, ali se može znojiti i ako ne dobije redovno profilaktičku dozu D vitamina.

Može li bez dude

 

Kada treba mijenjati veličinu dude varalice? 

Najidealnije je bebu ne učiti na dudu varalicu, jer od nje nema nikakve koristi, a kod dužeg korištenja može štetiti. Duda varalica je čest uzrok infekcije usne šupljine kod djece te može izazvazi i trajne promjene na desnima.

Ako dijete ipak koristi dudu, veličinu mijenjajte kako beba raste. Obično je to svako tri mjeseca.

Voli samo jednu vrstu hrane

Kako ću znati je li beba alergična na neku hranu i je li uredu ako jede jednu vrstu hrane?

Dohrana kod bebe koja doji započinje sa šest mjeseci postepenim uvođenjem nove hrane. Prvog dana beba treba samo probati kašicu, drugog neka pojede jednu kašiku, trećeg povećajte dozu…

Ako beba odbije, recimo špinat, ne treba zaključiti da ga ne voli. Nakon nekoliko dana opet joj ponudite špinat i beba će ga prihvatiti. Samo treba biti uporan i dijete učiti da jede.

Što se tiče alergija, njih je lako prepoznati. Ako se nakon konzumiranja soka od jagoda po bebinom tijelu pojavi osip u vidu koprivnjače, to je alergijska reakcija i odmah se javite pedijatru.

Srastanje fontanele

Kada srasta fontanela?

Velika fontanela naraste još malo u prvim mjesecima života, zatim se smanjuje da bi se između 9. i 18. mjeseci potpuno zatvorila.

Sjedenje u šestom mjesecu

Kada beba smije sjediti?

Bebu treba učiti da sjedi sa šest mjeseci. Stavite je na ravnu podlogu i pridržavajte je kratko da sjedi. Svakog narednog dana produžavajte period sjedenja.

Do osmoga mjeseca dijete bi trebalo naučiti sjediti samostalno, uz potporu vlastitom rukom. Između 10. i 12. mjeseci sjedi bez ikakvog oslonca neograničeno vrijeme.

Kad se normalizira stolica

Je li normalno da tromjesečna beba pati od zatvora?

Normalne stolice novorođenčeta pojavljuju se početkom druge sedmice života. Dojenče koje samo doji ima stolicu zlatnožute boje, homogenu, kiselkastog mirisa i mekane konzistencija. Broj stolica varira između dvije do četiri, ali postoje znatne individualne varijacije.

Neko zdravo dojenče može imati šest do osam stolica dnevno, dok drugo, isto tako zdravo dojenče, može imati jednu stolicu tokom dva-tri dana. Male bebe mogu imati i jednu stolicu u sedam dana, a da ne pate od zatvora.

Šta može kamilica

Smiju li dojenčad piti zašećerenu kamilicu za regulaciju stolice ili šta drugo pomaže?

Zatvor može biti posljedica nedostatka masti i ugljikohidrata u hrani, nedovoljnih količina voća i povrća i nedovoljne količine tečnosti ili konzumacije prekomjernih količina mlijeka.

Kod starije djece opstipacija može biti posljedica nedovoljnog unosa vode.

I prerano započeto navikavanje djeteta na kontrolirano vršenje stolice, česta upotreba supozitorija, klizmi i laksantnih sredstava, također, mogu izazvati zatvor.

Za reguliranje stolice dojenčetu koje ne doji dajte tečnost između obroka jednom do tri puta dnevno. Najbolja je voda ili blaga kamilica s pet posto šećera.

Starija dojenčad trebala bi piti više tečnosti, svakodnevno jesti voće, svježe i suhe šljive, kajsije, smokve i imati obroke bazirane na povrću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.