RIJEČ STRUČNJAKA

Spavajte na lijevom boku, a jastuk stavi pod noge

Pažljivo pročitajte i slijedite naših 11 uputa i preporuka kako biste sačuvale noge koje će vas, drage buduće mame, morati nositi tokom cijeloga života i izdržati još gomilu napora koji su pred vama

16.2.2017

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatolog

Tokom cijele trudnoće, a naročito pred njen kraj, noge postaju teške,zabrekle, otečene. Po njima se vide plavičaste vene koje se ponekad uzdignu iznad nivoa kože i tada su to proširene vene ili varikoziteti.

Varikoziteti nastaju kao posljedica djelovanja hormona, ali i zbog pritiska povećane materice na velike krvne sudove u zdjelici. 

Kako je kod većine žena materica više pomjerena ustranu, varikoziteti su obično više izraženi na lijevoj nozi i to naročito u predjelu potkoljenica.

Varikozne vene se tokom trudnoće pojavljuju kod oko 40 procenata žena. Spolni hormoni, naime, smanjuju čvrstoću venskog zida i njegovu elastičnost. 
To za posljedicu ima otežan povratak krvi i limfe iz stopala i potkoljenica prema srcu. 
Koža potkoljenica i stopala je suha i perutava. Promjene u cirkulaciji krvi, nastale pod utjecajem hormona, slabe funkcije kože i ona postaje sklona iritacijama svih vrsta koje dolaze iz vanjskog svijeta. 
Tretman teških nogu, otjecanja stopala i potkoljenica veoma je kompleksan i uključuje nekoliko segmenata – od načina spavanja, do načina držanja nogu u toku dana i obuće koju trudnica nosi. 
I šta sve treba uraditi da biste sačuvale noge koje će vas, drage buduće mame, morati nositi tokom cijeloga života i izdržati još gomilu napora koji su pred vama? 

Spavajte blago podignutih nogu. Podignite ih od dušeka barem 15 cm. To ćete postići stavljanjem jastuka pod potkoljenice.

Da biste rasteretili pritisak na velike krvne sudove zdjelice, trebate spava na lijevom boku.

Obavezna je svakodnevna lagana šetnja u trajanju od najmanje pola sata, jer su mišići potkoljenice, kad rade, najbolja crpka krvi iz donjih ekstremiteta prema srcu.

Obuća mora biti udobna i komotna, peta stabilna i nevisoka.

Potrebno vam je i 25 posto više kisika. Dobit ćete ga tokom one obavezne šetnje od barem pola sata.

Stopala i potkoljenice tuširajte svakog dana naizmjenice toplom i hladnom vodom, pri čemu mlaz vode treba biti usmjeren od stopala prema koljenima.

Noge ne treba držati prekrižene.

I ne izlažite noge izvorima toplote, a sunčajte ih samo rano ujutro i pred zalazak sunca.

Cirkulaciju potaknite svakodnevnim masažama stopala u smjeru koljenima (pasivna masaža).

Vrlo je važna i aktivna masaža koja se radi kružnim pokretanjem stopala, njihovim savijanjem prema potkoljenicama i ispružanjem.

Kožu obavezno njegujte utrljavajući gelove ili kreme koji je hlade, a sadrže hijaluronsku kiselinu, regulatore elastina na bazi biljnih ekstrakata kao što su escin i ksimenian, koji kožu dodatno hidriraju i oživljavaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.