RIJEČ STRUČNJAKA

Ovo je ključ uspjeha za vezu prijatelja s povlasticama

Avaz.ba

7.8.2017

Iako se prijatelji s povlasticama čine kao odlično rješenje za osobe koje ne žele biti u vezi, održavanje takvog odnosa i nije baš tako jednostavno.

Dokazali su to sad i naučnici sa Univerziteta u Denveru koji su proveli istraživanje o sve popularnijem obliku veze.

Ključ uspjeha takve veze krije se u postavljanju granica i očekivanja, ali i spremnosti da ćete u takvu vezu trebati uložiti zapravo puno više nego u običnu vezu.

Istraživanje je provedeno na 171 osobi, 52 muškarca i 118 žena, te je utvrđeno kako seksualno zadovoljstvo u vezi prijatelja s povlasticama nije jedino što je bitno.

Osim seksa, osobe koje su se u takvim vezama ponašale više kao par te su provodile manje vremena tražeći druge partnere bile su najsretnije.

Istraživači su zaključili kako su prijatelji s povlasticama zapravo u puno težoj situaciji od onih koji su u normalnim vezama jer se za održavanje prijateljstva s osobom kojom se upuštate u seksualne odnose zapravo treba puno više truditi.

– Do konflikta dolazi kada jedna od osoba u vezi o odnosu počne razmišljati u množini, a druga osoba se zapravo tako ne osjeća – kaže psihologinja Jesse Owen, voditeljica istraživanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.