RIJEČ STRUČNJAKA

Sve što je dobro za vaše srce, dobro je i za vaš mozak

Avaz.ba

14.8.2017

Među ključnim faktorima rizika za razvoj demencije su nedostatak obrazovanja, gubitak sluha, pušenje i fizička neaktivnost, navedeno je u članku.

Procenjuje se da 47 miliona ljudi širom svijeta ima demenciju. Istraživanje je predstavljeno na konferenciji Međunarodnog udruženja "Alchajmer" u Londonu, prenosi BBC.

U izveštaju koji je napravilo 24 svjetskih stručnjaka se navodi da način života pojedinca može da ima veliku ulogu u povećanju ili smanjenju rizika za nastanak demencije.

- Demencija se najčešće dijagnosticira u kasnijoj životnoj dobi, ali promjene uglavnom počinju da se razvijaju mnogo godina prije toga - rekao je profesor londonskog univerzitetskog koledža.

Istraživanje je pokazalo da su osobe koje nisu u mogućnosti da završe srednju školu u većem riziku od demencije, a autori članka savjetuju nastavak učenja tokom cijelog života kako bi se povećale kognitivne rezerve.

Još jedan veliki rizik je gubitak sluha u srednjem dobu, što može da dovede, kako navode istraživači, do društvene izolacije i depresije, koji su među mogućim faktorima rizika za demenciju.

Stručnjaci su uputili još jednu ključnu poruku: "Ono što je dobro za srce, dobro je i za mozak."

Život bez pušenja, uz fizičku aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine, liječenje visokog krvnog pritiska i dijabetesa, mogu da smanje rizik od demencije, kao i kardiovaskularnih bolesti i raka, navodi se u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.