LJUBAV I VEZE

Evo zbog čega muška sperma postaje loša - krivaca je posvuda

Avaz.ba

23.8.2017

Parabeni u sapunima, kremama za sunčanje, kozmetici, lijekovima, deterdžentu smanjuju kvalitetu spermija. Osim toga, znanstvenici su sada otkrili da parabeni mijenjaju oblik sperme i njihovu veličinu, čineći je abnormalnom, što se povezuje s neplodnošću. Oni mijenjaju i DNA u spermi te ograničavaju brzinu spermija što sve zajedno utječe na teškoće pri začeću.

Spermiji postaju slabije pokretni i slabije su šanse da će nakon ejakulacije doći do jajašca i oploditi ga. Parabena ima svuda oko nas. 

- Vrlo je teško izbjeći parabene jer su široko rasprostranjeni, ali možemo pokušati smanjiti njihov utjecaj na naše tijelo korištenjem samo proizvoda na kojima piše da ne sadrže parabene - kaže autorica studije Joanna Jurewicz iz Instituta Nofer u poljskom Lodzu.


Studija koju je provela uključivala je uzorke urina od 315 muškaraca koji su već posjećivali kliniku za plodnost. Potom je istražila kolika je količina parabena u tim uzorcima. Rezultati su pokazali da je prisutnost ovih kemikalija bila znatno povezana s neplodnošću. Jedna vrsta parabena - butylparaben - pokazala se posebno štetnom za spermu, odnosno značajno je utjecala na njezinu kvalitetu.

Što su parabeni?

To su naširoko korišteni konzervansi u kozmetičkoj industriji, a također ih ima u nekim lijekovima, pesticidima, plastici, deterdžentima, u hrani, igračkama... Najčešći oblici su metilparaben, propilparaben i butilparaben.

Proizvođači ponekad kombiniraju parabene kako bi povećali učinkovitost. Samo neki od parabena su zabranjeni u EU, ali su dozvoljeni u drugim dijelovima svijeta. Npr. Američka agencija za hranu i lijekovu (FDA) dopušta njihovu upotrebu, piše Daily Mail.

Što nam sve rade parabeni?

* Osim negativnog utjecaja na plodnost, parabeni mogu imati razvojne, neurološke i imunološke nuspojave, upozoravaju u US National Institutes of Health (Nacionalni institut zdravlja).

* Potencijalni su uzročnici raka dojke kod žena, utvrdila je studija Univerziteta Reading. Parabeni mogu oponašati estrogen, a postoji velika povezanost između estrogena i raka dojke, objašnjavaju znanstvenici. Parabeni se lako upiju s pazuha u tkivo dojke žena, a više od polovice slučajeva raka dojke nastaje na gotovo istovjetnom mjestu dojke.

- Nove studije pokazuju da se parabeni mogu pronaći u uzorcima tkiva dojke kod žena koje godinama ne koriste dezodoranse, a jedna vrsta parabena, propil paraben, nalazi se u potpazušnom dijelu dojke u većoj količini nego drugi - kaže specijalistica za rak dojke, dr. Philipa Darbre.

Nadodaje kako se iz dojke parabeni mogu širiti u ostatak tijela. Ipak, vjeruje da ako bi se uklonili parabeni iz dezodoransa, žene bi i dalje dobivale rak dojke te da parabeni nisu jedina "problematična" hemijska supstanca u kozmetici. Ipak, mnogo njezinih kolegica je prestalo koristiti dezodoranse kao preventivu od raka dojke.

* Znanstveno je dokazano da parabeni mogu izazvati poremećaj rada štitnjače te da pridonose nastanku raka povezanih s hormonima.

* Posebnu pažnju treba obratiti na parabene poput metil parabena, etil parabena i izobutil parabena koji u tijelu oponašaju ženski hormon, estrogen, a apsorbiraju se direktno u krvotok. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.