RIJEČ STRUČNJAKA

Najčešće oboljenje kože kod mladih osoba: Ožiljak ostaje od akne koja se istiskuje prstima

Oboljeli od akni traže brzo rješenje svojih problema s kožom

Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić

6.9.2017

Akne, najčešće oboljenje tinejdžera i mladih osoba zbog lokalizacije promjena na najvidljivijem dijelu tijela - licu, zbog dugotrajnosti promjena, zbog upornosti promjena, neminovno kod svake osobe imaju i psihičke reperkusije. To je i razumljivo kada se zna da se akne pojavljuju u pubertetu ili neposredno nakon puberteta, kada je psiha vrlo osjetljiva, a mlada osoba još nezrela da se nosi s psihičkim problemima.  

I ne samo da psihičke probleme ima osoba oboljela od akni. Roditelji oboljele osobe i uža porodica, zbog empatije s bliskom osobom, također trpe psihičke posljedice. Akne zahtijevaju kontinuiranu terapiju koja mora biti svakodnevna. Istraživanja na velikoj grupi oboljelih od akni pokazala su da, bez obzira na težinu akni, 69 posto oboljelih nakon godinu neredovno provodi terapiju, a jedan veliki procent, 43 posto u potpunosti odustaje od terapije, bez obzira na to što se akne pogoršavaju.


Psihički simptomi

Tada još u većoj mjeri izbijaju psihološke posljedice akni koje se manifestiraju kao frustracija, sramežljivost, povučenost, apatija i potištenost, izbjegavanje konatkata s ljudima pa čak i potpuno povlačenje iz vanjskog svijeta. U takvom psihičkom stanju nerijetko oboljela osoba ima simptome i fizičke samodestrukcije koja se manifestira nasilnim mehaničkim istiskivnjem akni, što ih pogoršava i neminovno dovodi do nastanka ožiljaka.

Treba naglasiti da su opsežne studije u svijetu pokazale da osobe oboljele od akni u 100 posto slučajeva su bar jednom u životu nasilno istiskivale akne i tako same pogoršavale oboljenje.

Sve navedene psihičke simptome treba vrlo ozbiljno shvatiti. Teško je procijeniti u kojem se stepenu osoba oboljela od akni može sama nositi s navedenim psihičkim problemima. Svi navedeni simptomi su alarm za uzbunu okoline da se nešto ozbiljno i radikalno mora poduzeti, s ciljem da se pomogne oboljeloj osobi. Važno je naglasiti da su psihički problemi posljedica, a primarni uzrok psihičkih problema , akne i ožiljci koji ostaju od akni, ostaje da traje.

Oboljeli od akni traže brzo rješenje svojih problema s kožom, koja istovremeno neće zahtijevati svakodnevne tretmane koji često ne daju zadovoljavajuće rezultate, jer je i sama oboljela koža već iritirana i isušena različitim preparatima kojima se liječe akne i masna koža, a da oboljela osobo pa često niti njen dermatolog nisu svjesni te činjenice.

U takvim stanjima neophodna je objektivna procjena stanja kože i kožnih adneksa, gdje spadaju i lojne žlijezde, odgovarajućim aparatima koji će tačno pokazati stepen hidratacije kože, stepen isušenosti kože, pH kože i na osnovu toga će dermatolog planirati dalje liječenje.

Danas je nezamislivo liječenje akni bez primjene odgovarajućih tehnoloških dostignuća. Superiornost ovakvog liječenja u odnosu na stari konvencionalni način jeste da se izbjegava dugotrajna peoralna terapija antibioticima i tako izbjegava stvaranje sojeva bakterija rezistentnih na antibiotike , jer rezistetne bakterije uveliko haraju svijetom.

U ovakvim stanjima najbolji i najbrži rezultati postižu se odgovarajućim aparativnim tretmanima, tretmanima koji će normalizirati fiziološke procese svake ćelije u koži pa prema tome i fiziološke procese lojnih žlijezda, fibroblasta i keratinocita, odnosno ćelija najpovršnijeg sloja kože.

Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić

Prvi tretman

Upravo takvo djelovanje imaju nanostruje. Liječenjem nanostrujama prekomjerna produkcija loja se smanjuje, nestaju s kože komedoni, kako oni zatvorenog tipa, a naročito otvoreni komedoni (tzv. crne tačke). Liječenje nanostrujma je potpuno bezbolno, nema crvenila niti peckanja, kako u toku liječenja kao ni nakon liječenja, a rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana.  

To je jedinstven fiziološki, prirodni, pristup liječenja akni. Da bi se pojačao prirodni, fiziološki način liječenja akni i liječenje ožiljaka, nanostrujama se u kožu mogu unijeti različiti lijekovi, umjesto da se unose preko probavnog sistema, zatim, mogu se unijeti supstance koje hidratiziraju i podmlađuju kožu kao što su hijaluronska kiselina, kolagen i Q10.

Navest ću riječi pacijenata koji nakon tretmana nanostrujama kažu kako osjećaju da im je koža opet intenzivno prodisala i da se ponovo dobro osjećaju u spostvenoj koži, istoj onoj koži koja im je prije liječenja pravila psihičke probleme.

Uklanjanje komedona

Mikrosonoliječenje je dalja terapijska procedura u liječenju akni. Ovim liječenjem, samim ili u kombinaciji s liječenjem nanostrujama, odstranjuju se komedoni, otvara se izvodni kanal lojnica i smanjuje upala u koži, odnosno nestaju gnojanice i bubuljice.

Liječenje mikrodermabrazijom odstranjuju se i otvoreni i zatvoreni komedoni s površine kože, odnosno otvaraju se začepljeni kanali lojnih žlijezda.

Svjetlosna energija

Svjetlosna i toplinska energija , kao četvrta terapijska mogućnost , djeluje na sve promjene na koži oboljeloj od akni. Ova vrsta terapije ubija bakterije prisutne kod akni, odstranjuje gnojanice i bubuljice, u potpunosti liječi manje ožiljke nastale kod akni, i u velikom procentu umanjuje duboke ožiljke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.