RIJEČ STRUČNJAKA

Stručnjaci savjetuju da naučimo kako da ćaskamo

Avaz.ba

17.9.2017

Savremeni život zahtijeva od nas da usavršimo vještinu ćaskanja kojoj, nažalost, nismo svi vični, pa smo nerijetko svjedoci (i junaci) neprijatne tišine koju ne znamo kako da prekinemo. Srećom, ovaj problem lako možete prevazići ukoliko se pridržavate pravila “30 posto novih informacija”, uvjeravaju stručnjaci. To zapravo znači da dok razgovarate uvijek pružite sagovorniku novu informaciju. Naravno, teško je u trenu matematički izmjeriti koliko ste novih informacija dali, ali gledajte da ne ponavljate samo ono što sagovornik kaže.

Na primjer, ako se sagovornik požali: “Ne mogu više da podnesem ove klimatske promjene”, nemojte uzvratiti sa: “Da, vrijeme je stvarno postalo nepodnošljivo”, nego kažite: “Za sljedeću nedjelju najavljuju novi talas tropskih vrućina, ali dobro je da kod nas nema orkanskih oluja ili, ne daj Bože, uragana”. Tako će se razgovor razvijati. Ne smijete dati ni sve informacije odjednom, jer sagovornik neće imati šta da doda i izgledaće kao da i ne želite da ga saslušate. Zato je važno biti umjeren.

Da bi ovo pravilo važilo, obje strane moraju da budu zainteresovane za razgovor, a tema treba da bude odgovarajuća. Mada, dobar sagovornik će od svake teme napraviti pravu temu, tvrde eksperti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.