RIJEČ STRUČNJAKA

Između biti u pravu i biti ljubazan, uvijek budite ljubazni

Avaz.ba

5.10.2017

Vejn Dajer, doktor psihologije i jedan od najistaknutijih pisaca savremene motivacione literature otkriva zbog čega nikada ne treba da se raspravljate oko toga da li ste u pravu ili ne – vi znate šta je istina, a također, tuđe mišljenje uopće ne treba da vas dotiče.

Kako on kaže, između biti u pravu i biti ljubazan, uvijek izaberite da budete ljubazni, evo i zašto:

- Jedna stvar koju je potrebno zapamtiti jeste da se oslobodite potrebe za svojom reputacijom. Ima jedna sjajna rečenica od koje možete dosta naučiti u životu, zapamtite je i ponovite je u sebi kada vas neko kritikuje.

Ona glasi: Ono što mislite o meni, nije moja stvar. Ne zanima me šta svi neprestano misle tamo ili su obuzeti time.

Isto tako, imamo potrebu da budemo u pravu. Govorio sam više puta godinama, kada imate izbor – biti u pravu ili biti ljubazan, uvijek budite ljubazni. Izaberite tu opciju. Kada vidite ljude da žele da vas pobijede argumentom kako bi drugog okrivili, to se stalno vidi u ljubavnim vezama, ako se možete zaustaviti, jer ćete nekoga okriviti, vi recite: Šta bi bilo lijepo sada reći? Šta mogu da kažem da bi se ova osoba osjećala bolje?

Da pobjeđujemo ili da budemo u pravu je nešto u šta je Ego siguran. Ono što nas Ego uči jeste da zapamtite da smo svi ovdje ljudska bića koja imaju spiritualno iskustvo.

Istina je da smo svi spiritualna bića koja imaju ljudsko iskustvo. Podsjetite sebe na to da je vaša suština u svijetu spiritualnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.