RIJEČ STRUČNJAKA

Šta kada beba neće da spava noću

Manjak sna može izazvati poteškoće vezane za koncentraciju, memoriju i fizičku sposobnost, smatra vodeći pedijatar klinike „Mayo" dr. Jay Hoecker. A poremećaji spavanja postaju sve izraženiji kako dijete raste

Avaz.ba

31.10.2017

Spavanje je važan dio djetetove dnevne rutine. Osim što san djetetu osigurava dovoljno energije, on mu osigurava i mogućnost naprednog učenja i izbjegavnja problema u ponašanju.

Manjak sna može izazvati poteškoće vezane za koncentraciju, memoriju i fizičku sposobnost. San je način da dječiji organizam "uspori" i sam sebe "popravi".

Dovoljno sna

Kako je svako dijete različito, nemoguće je odrediti koliko optimalno beba treba spavati. Generalno, djeca između 1. i 3. godine trebaju 10 do 13 sati sna noću te barem sat tokom dana.

Da biste utvrdili spava li vaše dijete dovoljno, pratite njegovo ponašanje i aktivnosti tokom dana:

* Ima li dovoljno pažnje ili je nervozno;

* Pada li mu energija i količina aktivnosti;

* Je li plačljivo, osjetljivo ili letargično.

Kada je dijete još malo, važno je uspostaviti dnevni ritam spavanja, odnosno tačno odrediti vrijeme kada će beba spavati i kada će se buditi. Kako dijete bude raslo, tako će se smanjivati i njegova potreba za dnevnim snom. Djeca, uglavnom, prestaju spavati tokom dana oko pete godine i tada je važno da navečer u krevet idu ranije nego što je do tada bilo uobičajeno.

Napravite rutinu

Vrlo je teško nagovoriti dijete da ide u krevet. Ako vaše dijete odbija ići spavati, sljedeći savjeti će vam pomoći da izbjegnete scene svake večeri:

* Prozračite sobu: Prvi znak upućen djetetu da je vrijeme za spavanje je otvaranje prozora u njegovoj sobi. To znači da je vrijeme za kupanje, a onda i za krevet.

* Držite se rasporeda: Važno je da dijete zna kada je vrijeme za spavanje.

* Dozvolite djetetu da spava s omiljenom igračkom: Medo, jastuk ili dekica mogu pomoći mu da zaspi. Ali, igračka ne smije biti prevelika, ne može biti napravljena od plastike niti oštećena, kako ne bi povrijedila mališana.

* Ne popuštajte molbama da spava s vama: Nikome neće biti udobno, a dijete kasnije neće poštovati privatnost svojih roditelja. Ako je beba mala, može spavati u istoj sobi s roditeljima, ali u svom krevetu.

* Uvjerite se da je dijete zadovoljilo sve svoje potrebe: Pobrinite se da dijete ne nađe razlog zbog kojeg će vas vraćati u svoju sobu. Ponudite mu da pije, uvjerite se da u sobi nije pretoplo ili prevruće te da se dijete dobro osjeća i tek tada izađite iz sobe. Ne zaboravite da male bebe trebaju spavati na leđima.

* Pokušajte da ne odgovarate odmah na svaki dječiji poziv: Ako dijete shavti da se javljate na prvi i svaki njegov poziv, od toga će svake večeri praviti predstavu.

Kako se nositi s poremećajima spavanja

Poremećaji spavanja postaju sve izraženiji kako dijete raste. Dnevno spavanje, teško uspavljivanje, noćno buđenje, noćne more, govor u snu ili mokrenje u krevet, mogu uzrokovati mnogo teškoća i djetetu i roditeljima. Evo nekoliko sugestija koje će pomoći u ublažavanju problema:

* Dnevno spavanje: Djeca koja kratko spavaju tokom dana, vjerovatno malo spavaju i noću. U tom slučaju pokušajte postepeno pomjerati unaprijed vrijeme za spavanje navečer. Ako dijete ranije legne, više će spavati i neće mu biti teško ostati budnim danju.

* Teško uspavljivanje: Ako dijete ne može zaspati jer mu je neudobno ili mu nedostaje omiljena igračka, potrudite se da razbijete navike, ali to činite pažljivo i postepeno. U uzrastu od 15 mjeseci dijete bi trebalo biti u stanju zaspati bez problema u svojoj sobi, ali i na nekom drugom mjestu.

* Noćno buđenje: Buđenje je normalna pojava, a postaje problem kada dijete ne može ponovo zaspati. Zato se pobrinite da je u djetetovoj blizini igračka ili omiljeni predmet koji će mu pomoći da ponovo utone u san.

* Noćne more: Ako se dijete budi iznenada tokom noći i uz to plače, vjerovatno ima noćne more. Iako svjetlo u spavaćoj sobi nije najbolje rješenje, u ovom slučaju će blaga svjetlost pomoći da se dijete odjeća sigurno te da ponovo utone u san.

* Govor u snu: U snu govore i djeca i odrasli. Epizoda traje 30 sekundi ili manje. Pojava nije zabrinjavajuća, ali ako traje dugo porazgovarajte s ljekarem.

* Mokrenje u krevet: Mnogo je djece koja tokom dana mogu kontrolirati mokrenje, a navečer često piške u krevet. Važno je da se dijete zbog toga ne kažnjavate. Ograničite djetetu unos tečnosti pred spavanje, a ako navika potraje i nakon pete godine obratite se ljekaru.

Vodite dnevnik

Pokušajte voditi dnevnik o spavanju, a prikupljene informacije mogu vam pomoći da razumijete problem. Bilježite sljedeće:

* Gdje, kada i kako dijete spava svake noći;

* Vrijeme spavanja i buđenja;

* Šta olakšava uspavljivanje;

* Koliko često se budi tokom noći, kako se budi, koliko je budno i kako ponovo zaspi;

* Navike i raspored dnevnog spavanja;

* Traumatične i neuobičajene pojave.

VAŽNO

Svako dijete je različito i svako ima svoj način spavanja. Nekima treba dugo da zaspu, a neka zaspu odmah čim legnu. Svaki roditelj najbolje zna navike svoga djeteta i, uz malo treninga, moguće je pronaći rutinu i raspored spavanja koji će olakšati život cijeloj porodici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.