RIJEČ STRUČNJAKA

Psorijaza nije infektivno oboljenje i neće inficirati bebu

Avaz.ba

2.11.2017

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog

Psorijaza je do danas oboljenje čiji tačni uzroci nastanka nisu rasvijetljeni i zato se smatra neizlječivim oboljenje. Svi terapijski pokušaji samo mogu zaliječiti promjene na koži, olakšati oboljeloj osobi tegobe i poboljšati kvalitet života.

Obimne studije koje su za cilj imale proučavanje starosne dobi u kojoj se psorijaza najčešće pojavljuje jasno su pokazale da je to period između dvadesete i četrdesete godine života, a to je doba kada su spolni hormoni najaktivniji.

Trudnoća ponekad dovodi do smirenja, ali mnogo češće do pogoršanja već postojeće psorijaze, a to može biti i period kada se psorijaza prvi put javi, jer je do početka trudnoće bila prisutna u organizmu, odnosno koži u pritajenom, tzv. latentnom obliku.

Psorijaza se u toku trudnoće može pojaviti u svim svojim dosad poznatim oblicima: na predilekcionim mjestima koja uključuju kožu laktova, koljena i kožu kosnatog dijela glave ili generalizirano po čitavom tijelu.

Bez obzira na to o kakvoj formi psorijaze se radi, trudnica liječenje mora provesti pod nadzorom dermatologa. Ovo napominjem naročito za one trudnice koje su imale psorijazu prije trudnoće, koje su već provodile terapiju psorijaze i koje misle da znaju ćud svoje bolesti te da u toku trudnoće mogu same izlaziti na kraj sa psorijazom već uhodanim liječenjem.

Ne samo da trudnoća pogoršava ili provocira psorijazu, nego i uzimanje progesterona, spolnog hormona, iz bilo kojeg razloga, može dovesti do prvog javljanja ili pogoršanja već postojeće bolesti.

I ostali endokrini poremećaji, odnosno poremećaji rada žlijezda su unutrašnjim lučenjem, u prvom redu poremećaj rada nadbubrežnih žlijezda, hipofize, spolnih žlijezda i timusa mogu utjecati na prvu pojavu ili pogoršanje već postojeće psorijaze.

Trudnica treba biti upoznata sa karakterom svoje bolesti odnosno sa karakteristima psorijaze da ne bi podlegla panici, naročito ako se psorijaza prvi put javila u toku trudnoće. Zato ona treba znati sljedeće:

1. Psorijaza nije infektivno oboljenje i neće inficirati bebu. Ali, psorijaza je nasljedno oboljenje, mada se tip nasljeđa ne zna. To znači da dijete u toku svoga života može oboljeti od psorijaze. Ta mogućnost nastaje već na samom porodu, mada rijetko.

2. Hoće li dijete imati psorijazu? To je vrlo kompleksno pitanje i na njega može dati odgovor istraživanje gena djeteta, jer su danas poznati neki od genskih lokusa koji su odgovorni za nastanak oboljenja.

3. No, ne postoji analiza koja će precizirati kada će se psorijaza javiti, u kojem periodu života, jer na nastanak, pored nasljednih djeluju i brojni vanjski i unutrašnji faktori. Kada se poklopi provocirajući momenat, bilo da je došao iz vanjskog svijeta, ili iz samog organizma, kao što je slučaj kod javljanja psorijaze u toku trudnoće, onda se javlja psorijaza.

4. Psorijaza, pravilno liječena od strane iskusnog dermatologa, nema negativnih posljedica na plod. Nažalost, kod najtežih oblika psorijaze, koji ponekad mogu da ugroze život trudnice, mora se primijeniti vrlo specifična, pa samim tim i toksična za plod terapija. U takvim, na sreću rijetkim slučajevima, trudnoća se prekida da bi se izbjegle nepravilnosti u rastu ploda.

Kako će se ponašati trudnica s psorijazom

1. Izliječiti hronična bakterijska žarišta

Žene u čijim porodicama je već prisutna psorijaza, ili same imaju psorijazu, prije nego što se odluče na trudnoću trebaju izliječiti hronična bakterijska žarišta u organizmu. Pod tim se podrazumijeva sanaciju pokvarenih zuba, hronične upale krajnika, paranazalnih sinusa, žučne kese, mokraćovoda i drugih organa.

2. Poduzeti mjere predostrožnosti

Izbjegavati mogućnost nastanka virusnih i bakterijskih infekcija; u doba epidemija gripe ili drugih oboljenja ne posjećivati mjesta gdje je moguć kontakt sa inficiranim osobama. Ove mjere predostrožnosti su potrebne jer su bakterijske i virusne infekcije mogući provocirajući faktori u nastanku psorijaze.

3. Sačuvati duševni mir

Izbjegavati strasne situacije i nerviranje, jer je i stres jedan od provocirajućih faktora vrlo važan u nastanku psorijaze.

Osigurati pravilnu prehranu

Smanjiti unos hrane bogate životinjskim mastima, a povećati u ishrani nezasićene masne kiseline kojima je bogata riba. Uzimati omega-3 masne kiseline. Ove mjere su potrebne jer je i način prehrane jedan od mogućih provocirajućih faktora.

Obavezan nadzor dermatologa

U lokalnoj terapiji psorijaze biti oprezna kod upotrebe kortikosteroidnih pripravaka i katranskih preparata zbog moguće resorpcije i toksičnog djelovanja na plod. Lokalno liječenje provoditi samo pod nadzorom dermatologa.

Duhan i alkohol

Prestati pušiti i uzimati alkohol, jer alkohol i pušenje sigurno pogoršavaju psorijazu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.