RIJEČ STRUČNJAKA

Higijena i njega: Znoj je uzrok osipa na nježnoj koži dojenčeta

Avaz.ba

23.11.2017

Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić Arslanagić, dermatovenerolog

U toku života u maternici plod je prekriven masnim slojem koji štiti kožu od plodne vode. Već s prvim kupanjem nakon rođenja taj se sloj odstrani, a koža, koja je ostala bez zaštite, isušuje se i počinje perutati.

Ta pojava zna ozbiljno zabrinuti majku, naročito ako joj je to prvo dijete. Razloga za zabrinutost, međutim, nema, jer će ljuskice u toku dvije do tri nedjelje same otpasti i koža bebe bit će ponovo nježna i glatka.

Osipi, perutanje, akne

Ovo perutanje je izraženije kada je zrak suh i topao, dakle ljeti, ali, isto tako, i zimi ako se stan grije centralnim grijanjem.

Koža novorođenčeta je i inače tanja, nježnija i osjetljivija, u odnosu na kožu starije djece i odraslih osoba, a njene funkcije nakon rođenja uspostavljaju se postepeno. Potrebno je nekoliko mjeseci da se uspostavi normalan rad žlijezda znojnica i znojnica.

Upravo zbog tog fiziološkog sazrijevanja kožu novorođenčeta ne možemo niti posmatrati niti njegovati ili liječiti kao kožu starije djece i odraslih osoba.

U najranijim danima života na koži bebe prisutni su različiti oblici osipa, perutanja i sitnih akni na licu koje prolaze bez ikakve terapije u toku nekoliko sedmica.

No, ne smije se zaboraviti da se i čitav niz virusnih infekcija organizma na koži manifestira pojavom osipa. Virusni osipi u najranijim mjesecima života, na sreću, vrlo su rijetki, jer bebu u tom periodu štite imunološke tvari dospjele putem krvi iz majčinog organizma.

Šta je "vrući osip"

Najčešći osipi beba koji se javljaju u ljetnom periodu nastaju kao posljedica pregrijavanja organizma u vrućim i sparnim ljetnim danima. Među njima svakako je najčešći tzv. vrući osip čiji stručni naziv glasi miliaria rubra.

Vrući osip će se pojaviti u uslovima kada je organizam bebe pregrijan zbog djelovanja vanjskih ili unutrašnjih faktora - dakle zbog visoke temperature zraka ili kod povećane tjelesne temperature usljed neke infekcije.

Zato se prve promjene i javljaju na dijelovima tijela koji su više zagrijani. To su predio pazuha, predio guze, ramena, vrata i bočne strane trupa. Kasnije se promjene jave na cijeloj koži.

Riječ je o ružičastim ili crvenim mrljama u nivou kože koje nastaju kao posljedica povećanog rada znojnih žlijezda. Naime, višak toplote organizam bebe pokušava regulirati povećanim lučenjem znoja.

Međutim, kako funkcija znojnih žlijezda još nije dovoljno razvijena, izvodni kanali znojnih žlijezda, usljed velikog rada, se začepe. Zid znojne žlijezde puca, a znoj dospijeva u samu kožu.

Na prisustvo znoja koža reagira upalom što se vidi kao crvenilo kože. Začepljene znojne žlijezde vide se kao sitni plikove na površini crvene, upaljene kože.

Kako postupiti ako se pojavi vrući osip

Kad se pojavi osip, bebu treba, prije svega, raskomotiti, skinuti joj sloj odjeće i pokrivač. Možete je slobodno okupati u mlakoj vodi, kožu nježno potapkati peškirom i obući novo, čisto pamučno rublje.

Na kožu guze mogu se staviti oblozi od mlake vode. Nogice se mogu nježno brisati vlažnom spužvom.

Da bi se odstranila sumnja na neko infektivno oboljenje, potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ukoliko je tjelesna temperatura u granicama normalnih vrijednosti, nema razloga za zabrinutost.

Ukoliko ste postupili prema svim navedenim uputstvima, crvenilo kože će početi blijediti nakon nekoliko sati. Sljedećeg dana sasvim će nestati. Sitni, bjelkasti plikovi, začepljeni otvori izvodnih kanala znojnih žlijezda, još uvijek će ostati vidljivi u koži. Nestat će tek za nekoliko dana.

Da biste spriječili nastanak vrućeg osipa, potrebna je adekvatna odjeća za vašu bebu. U ljetnom periodu nemojte utopljavati bebe, prilagodite odjeću dnevnim kolebanjima.

Zapamtite

Važno je zapamtiti slijedeće: ukoliko se osip ne povuče u roku dva dana, potrebno je konsultirati liječnika. Njegovu pomoć potražite i ukoliko se sa osipom, koji liči na vrući osip, istovremeno javi povišena temperatura I/ili povraćanje, ukoliko primijetite da je beba razdražljiva i neprestano plače, ili da je mirna i više spava nego inače.

Važno

Svakoj majci je dobro poznata pojava pojačanog znojenja kože bebe u predjelu potiljka i vrata, bez obzira na temperaturu okoline i to kako je beba obučena. To je normalna pojava. Njega tih predjela, kao uostalom i cijele kože bebe, treba biti na odgovarajućem niovu. Višak znoja treba redovno brisati higijenskim vlažnim maramicama koje svaka majka treba imati pri ruci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.