RIJEČ STRUČNJAKA

Spolna infekcija može izazvati i sterilitet, saznajte koja

Avaz.ba

12.12.2017

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog

U toku seksualnog odnosa prenose se različite spolne bolesti, bolje reći izazivači spolnih oboljenja, koja najčešće nikada ne ostaju lokalizirana samo u području spolnih organa, nego se šire dalje u organizmu.

Neke od spolno prenosivih bolesti mogu kod žena dovesti do steriliteta, rođenja mrtvog ploda ili prijevremenog poroda. To su danas najčešće spolno prenosive bolesti, odnosno infekcije izazvane klamidijom trahomatis i gonokokom.

Kada je žena izložena ovim infekcijama

Odgovor je vrlo jednostavan: Žena je izložena spolnoj infekciji prilikom svakog nesigurnog seksa. Pitanje koje odmah slijedi jeste, a što je to siguran seks?

Želim istaknuti da je samo seks sa sigurnim i poznatim partnerom, uz upotrebu kondoma, siguran seks. Nesavjesnost, nedovoljna informiranost ili nikakva informiranost te nedovoljno promišljanje o vlastitom seksualnom životu su siguran uvod u obolijevanje od neke spolno prenosive bolesti.

Često mijenjanje seksualnog partnera, stupanje u seksualne odnose s nepoznatim partnerom, neupotrebljavanje kondoma prilikom seksualnog odnosa i neredovni ljekarski pregledi sigurno dovode do spolnog oboljenja.

Infekcija klamidijom trahomatis i sterilitet

Klamidija trahomatis je danas najčešći uzročnik spolno prenosivih oboljenja. Prilikom seksualnog odnosa klamidija sa oboljelog seksualnog partnera prelazi na onog koji još nije inficiran.

Prvo napada mokraćnu cijev i dio materice koji pripada rodnici kod žena, a kod muškaraca napada samo mokraćnu cijev. Nakon dvije sedmice žena osjeća peckanje i žarenje prilikom mokrenja, a iz rodnice se pojavljuje mliječan iscjedak neprijatnog mirisa.

Muškarac ima slične simptome, naročito prilikom mokrenja, a iz mokraćne cijevi može istisnuti mliječnobijeli iscjedak, koji rijetko spontano kapa.

Infekcija klamidijom trahomatis kod 70 posto žena i 30 procenata muškaraca može proći bez simptoma. To su hronični oblici infekcije klamidijom trahomatis koja je prisutna kod 18 posto adolescenata i 35 posto žena reproduktivne dobi.

Ti oblici infekcije su najrizičniji za kasniji sterilitet žena, jer nisu liječeni. Klamdija je i dalje prisutna u organizmu, a njeno prisustvo ima vrlo netipične simptome, pa osoba na njih često i ne obraća pažnju.

To su povremene mučnine i povraćanje i povremeno povećanje temperature do 37,2. Prilikom seksualnog odnosa povremeno se može pojaviti oskudno krvarenje. Žena, naročito u toku menstruacije, osjeća bolove u donjem dijelu trbuha. Seksualni odnos može biti bolan.

Klamidija se za to vrijeme, proširila na sluznicu materice, a zatim na jajovode. U jajovodima je izazvala upalni proces i proširila se i dalje na trbušnu maramicu, ne samo donjeg dijela trbuha, već i ostalog trbuha i može da dovede do gnojnih nakupina u okolini jetre.

Stvaranje ožiljka

Upalni proces jajnika izazivan klamidijom tokom vremena zarasta stvaranjem ožiljka. Stvoreni ožiljak ne dozvoljava jajašcu iz jajnika da nesmetano dospije do sluznice materice, što ima za posljedicu neplodnost, odnosno sterilitet.

Ukoliko je muška oplodna ćelija dospjela do ženskog jajašca i oplodila ga, a jajašce nije dopsjelo do materice, jer mu to ne dozvoljavaju ožiljci na jajovodu, nastaje trudnoća na pogrešnom mjestu, tzv. ektopična trudnoća, trudnoća kratkog vremenskog trajanja, koja može imati kobne posljedice po život žene.

Ukoliko je oplođeno jajašce ipak uspjelo da dospije do materice, sa oboljele žene klamidija prelazi na ovojnice ploda, inficira ih i to ima za posljedicu prijevremeni porod koji, ovisno o dobu kada se desio, može za rezultat imati mrtvorođenost.

Infekcija gonokokom i sterilnost žene

Put nastanka steriliteta nakon infekcije žene gonokokom je sličan već opisanom nakon infekcije klamidijom. Neprepoznata i neliječena gonoreja imat će za rezultat proširenje infekcije do jajovoda i upalni proces na jajovodu koji će zarastati stvaranjem ožiljaka, što će za rezultat imati neplodnost.

Kako prevenirati sterilitet izazvan spolno prenosivim bolestima

Zbog anatomskog oblika mokraćnih i spolnih puteva infekcije klamidijom i gonokokom kod žene često prođu nezapažene, pa tako i neliječene i prelaze u hronično stanje što ima za posljedicu sterilitet.

Da bi se spriječilo nastanak steriliteta, kao komplikacije spolno prenosivih oboljenja, potrebne su slijedeće mjere:

* Sve spolno aktivne osobe mlađe od dvadeset godina trebaju uradi pregled na klamidiju trahomatis i gonokok;

* Žene u reproduktivnom periodu, ako su promijenile seksualnog partnera, trebaju uraditi iste pretrage;

* Svaka trudnica u prvom tromjesečju trudnoće treba uraditi spomenute pretrage;

* Kod steriliteta je obavezno uraditi navedene pretrage;

* Ako su prisutni bolovi u donjem dijelu trbuha, povremene mučnine, blago povećanje tjelesne temperature ili krvarenje prilikom seksualnog kontakta, treba uraditi navedene pretrage;

* Ako vaš seksualni partner ima bjeličast iscjedak iz mokraćne cijevi ili bolove u donjem dijelu trbuha, treba uraditi navede pretrage;

* Prilikom stupanja u seksualni odnos s nepoznatim i nedovoljno provjerenim partnerom upotrebljavati kondom;

* Prije stupanja u seksualne odnose informirati se o oboljenjima koja se prenose seksualnim putem;

* Ne mijenjati seksualnog partnera;

* Ukoliko je obolio jedan seksualni partner, obavezno je potrebno liječiti oba partnera istovremeno;

* Liječenje provesti pod nadzorom ljekara, dovoljno dugo vremena, jer su i klamidija trahomatis i gonokok otporni na veliki broj antibiotika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.