RIJEČ STRUČNJAKA

Infekcije rodnice u trudnoći

"Bebe i mame"

21.2.2018

Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog

Jedan od preduslova da period trudnoće protekne uredno jeste zdrava sluznica rodnice, odnosno vagine. Vagina je i dio porođajnog puta, pa da bi novorođenče došlo na ovaj svijet u što povoljnijim uslovima, važno je i da prva stepenica na tom putu ne bude naseljena nepoželjnima bakterijama i gljivama.

Zato svaka buduća trudnica ili žena kod koje je trudnoća već u toku treba da obrati pažnju na zdravlje svoje rodnice. Čitav niz bakterija, protozoa i gljive iz roda kandide mogu rasti i razmnožavati se na sluznici vagine.

Bakterijske i parazitarne infekcije uglavnom se prenose seksualnim putem, dok za gljive iz roda kandide to nije jedini način prenosa, mada jeste čest. 

Najčešći izazivači infekcije 

Samo na osnovu subjektivnih simptoma, kao što su svrbež i pečenje rodnice i predvorja rodnice, zatim smetnje pri mokrenju, kao i na osnovu nekih objektivnih pokazatelja kao što su neugodan miris i pojava iscjetka, ne može se dijagnosticirati uzročnik, pa prema tome ne može se ni provesti adekvatna terapija.

Potrebno je uraditi i određene laboratorijske pretrage da bi se uzročnik tačno odredio i tek nakon toga provela adekvatna terapija.

Najčešći izazivači infekcije vagine, koja se stručno naziva kolpitis, su bakterije, protozoe i gljive iz roda kandide. Od bakterija najčešći izazivači su Gardnerella vaginalis, Micoplasma hominis i anaerobne bakterije.

Faktori koji doprinose nastanku infekcije ovim bakterijama su loša higijena spolnih organa i stavljanje intrauterinih uložaka. Subjektivni simptomi koje osjeća inficirana osoba su pečenje i svrbež predvorja rodnice, vulve, svrbež i pečenje same rodnice.

Objektivno zaražena osoba ima pojačan iscjedak iz vagine. Iscjedak ima specifičan miris na ribu. Uzročnik se dokazuje nakon uzetog brisa vagine.

Kolpitis od protozoa najčešće uzrokuje Trichomonas vaginalis. Uzročnik se prenosi seksualnim putem, može se prenijeti i putem vode u bazenima za kupanje, a infekciji doprinosi i loša higijena spolnih organa.

Žena koja je inficirana trihomonasom ima učestale nagone na mokrenje, a subjektivno osjeća bol prilikom mokrenja. Objektivno su prisutni otok i pojačano crvenilo predvorja rodnice i same rodnice. Iscjedak iz vagine je obilan, žutozelene ili smeđe bolje i pjenušav, veoma neugodnog mirisa.

Kako se postavlja dijagnoza

Kolpitis izazvan kandidom je vrlo čest, a njegovom nastanku doprinose sljedeći faktori:

1. Trudnoća;

2. Nošenje tijesne odjeće;

3. Loša higijena spolnih organa;

4. Uzimanje antibiotika;

5. Dijabetes;

6. Uzimanje imunosupresivnih lijekova.

Simptomi koje ima oboljela žena su jak svrbež vulve i vagine, učestali nagoni na mokrenje i bol prilikom mokrenja. Iscjedak iz vagine je obilan, bijele ili bjeličastosive boje, siraste ili pamučaste konzistencije.

Sluznica predvorja vagine i sluznica vagine su otečene i intenzivno crvene boje, često sa prisutnim bjeličastim, sirastim naslagama koje se ne mogu oprati vodom niti obrisati ručnikom.

Dijagnoza se postavlja nakon mikroskopske analize iscjetka i zasijavanja na podlogu za uzgajanje gljiva.

Liječenje upala sluznice rodnice danas nije više problem. Kolpitisi se liječe unošenjem lijekova direktno u rodnicu. Ukoliko je dijagnosticirano da je uzročnik samo jedan, onda se primjenjuju monovalentni lijekovi protiv samo jednog uzročnika.

Ukoliko je istovremeno prisutno više izazivača, primjenjuju se polivalentni lijekovi u samo jednom obliku. Oblik lijeka za liječenje vaginalnih infekcija su tablete prilagođene za lokalno liječenje vaginalnih infekcija, koje nose naziv vaginalete.

Koliko traje terapija

Terapija se provodi sedam do deset dana. Vaginaleta se postavlja u vaginu dok žena leži. Svaka žena može sama sebi postaviti vaginaletu, nakon što je ljekar propisao odgovarajuće lijekove.

Vaginaleta se postavlja duboko u rodnicu, najbolje kada žena pođe na spavanje, jer je potrebno da nakon otapanja njeni sastojci djeluju u samoj vagini.

Liječenje u trudnoći

Do danas nije sa sigurnošću dokazano da lijekovi koji se primjenjuju u obliku vaginaleta za liječenje već spomenutih infekcija ne djeluju štetno na plod i zato se ne preporučuju u prvom tromjesečju trudnoće.

Zato žena koja planira trudnoću, ukoliko ima ijedan od pobrojanih simptoma treba prije trudnoće otići na pregled kod ljekara i blagovremeno provjeriti nalaze.

Ukoliko to buduća trudnica nije blagovremeno uradila, treba sačekati drugi trimestar trudnoće i tek onda provesti lokalnu terapiju vaginaletama, monovalentnim ili polivalentnim.

Liječenje partnera

Napominjem da se istovremeno mora liječiti i seksualni partner, jer se svi navedeni izazivači istovremeno, prilikom seksualnog kontakta, prošire i na drugu osobu. Ne prejudiciram pri ovoj konstataciji, ko je donio infekciju u bračnu zajednicu, odnosno ko je izvor zaraze.

Muškarac se liječi istim lijekovima, vremenski jednako dugo, ali su lijekovi u obliku tablete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.