RIJEČ STRUČNJAKA

Kako dijete dobije prvu infekciju virusom herpesa

"Bebe i mame"

16.3.2018

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog

Pojava bolnih ranica na sluznici dojenčeta za roditelje je vrlo je mučna jer njihovo maleno otežano sisa ili sasvim odbija hranu, plačljivo je i kenjkavo. Uz sve to dolazi do porasta tjelesne temperature i veoma često i proljeva i povraćanja.

Na sluznici usne šupljine vide se erodirane površine koje narod obično naziva ranicama. Sluznica je zacrvenjena, otečena, a pljuvačka se pretjerano stvara i cijedi iz usta na okolnu kožu lica.

Limfni čvorovi na vratu, a naročito ispod donje vilice, su uvečani i bolni. Ovi simptomi traju sedam do deset dana, a onda dolazi do spontanog smirivanja promjena, čak i bez ikakve terapije.

Iza toga se uvećani limfni čvorovi smanjuju i za narednih mjesec dana ne mogu se više opipati. Svi ovi simptomi zajedno se nazivaju Pospišil Fajertova bolest. To je tično oboljenje dojenačkog perioda.

Šta uzrokuje ovo oboljenje

Ovu bolest izaziva virus iz grupe herpesa, virus herpes simplex hominis. Oboljenje predstavlja prvi kontakt i ulazak virusa u organizam dojenčeta. To je tzv. prva infekcija ovim virusom ili primoinfekcija. Izvor oboljenja je osoba koja boluje od recidivirajućeg herpes simpleksa. Da bi virus dospio u organizam dojenčeta potreban je blizak kontakt sa oboljelom osobom.

Prvi simptomi kod dojenčeta obično nastaju od sedam do deset dana nakon inkubacije. Prve promjene u sluznici dojenčeta su sitni mjehurići ispunjeni bistrom tečnosti.

Mjehurići se rijetko vide jer su toliko tankog pokrova da pucaju u toku sisanja, uzimanja hrane i plača. Kada pukne mjehurić, ostaje defekt sluznice, erozija, svijetlocrvene boje.

Pošto nedostaje pokrov sluznice, nervni završeci sluznice su razgoličeni. Zato su erozije bolne. Usljed bolnosti, dojenče otežano sisa, otežano uzima hranu, pa čak i u potpunosti odbija hranu.

Kako da se ponašaju roditelji? Trebaju, prije svega, paziti, naročito ako su prisutni proljev i povraćanje, da dojenče ne izgubi tjelesnu tečnost. Dojenče je potrebno često pojiti čajem.

Cucla je gruba za erodirane površine sluznice i pričinjava bol. Zato ga je potrebno pojiti čajem na kašičicu. Potrebno je dati lijekove za smirenje proljeva i povraćanja.

Kako se liječi primoinfekcija virusom herpes simpleksa

Virus je smješten unutar ćelije. Zato je liječenje ove bolesti ustvari preopušteno samom organizmu, odnosno vlastitim odbrambenim mehanizmima samog dojenčeta.

Lijekovi koji djeluju protiv virusa, virusostatici, ne preporučuju se u ovom dobnom uzrastu kod ovog oboljenja, osim u iznimnim, izuzetno teškim slučajevima.

U najvećem broju slučajeva, ovo oboljenje spontano se zaliječi, ali virus ostaje trajno prisutan u organizmu, pritajen u ćelijama. Naime, ova prva infekcija virusom herpes simpleksa odvija se upravo u ranom djetinjstvu svih osoba. Zato sve odrasle osobe imaju u svojoj krvi prisutna antitijela na virus herpes simpleksa.

Oboljela sluznica premazuje se pripravcima koji u sebi sadrže komponentu djelotvornu protiv upale i malu koncentraciju anestetika koji smanjuje bolnost sluznice i omogućava dojenčetu sisanje.

Od čega zavisi jačina simptoma

Kod dobro uhranjene, zdrave dojenčadi, simptomi su manje izraženi. I kod njih se jave sitni mjehurići na sluznici usne šupljine, ali u veoma malom broju, tako da dojenče ne pokazuje simptome bolesti i roditelji ne registruju primoinfekciju.

Kod dojenčadi koja boluju od nekog drugog oboljenja, ili ako se kontakt sa izvorom zaraze i primoinfekcija virusom odigraju kada dojenče ima prehladu ili upalu grla, simptomi su jače izraženi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.