RIJEČ STRUČNJAKA

Zašto je opasan zlatni stafilokok

"Bebe i mame"

21.3.2018

Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog

Znojne žlijezde nalaze se po cijelom tijelu, a njihovi otvori, koji se nalaze na površini kože, mogu se inficirati i u najranijem periodu života - kod novorođenčadi i dojenčadi.

Oboljenje nastaje postepeno, a prve promjene najčešće nastaju na koži vrata i stražnje strane glave, koži leđa i debelog mesa. U početku su to sitni mjehurići ispunjeni gnojnim sadržajem (pustule) i predstavljaju upalu najpovršnijeg dijela znojne žlijezde.

Odatle se proces proširi u dublje slojeve znojne žlijezde, pa se mogu napipati i vidjeti čvorići veličine manjeg zrna graška, u početku tvrdi i bolni na dodir, crvene boje.

Čvorići kasnije omekšaju i iz njih se cijedi gnojni sadržaj. U nekim slučajevima gnoj i ne prodre na površinu već dolazi do njegove resorpcije u samoj koži. Ponekad ove promjene mogu biti grupirane samo na jednom dijelu, mada su mnogo češće razasute po cijeloj koži.

Oboljenje je praćeno porastom temperature, beba je plačljiva, jer promjene bole, odbija hranu i veoma često se javljaju povraćanje i proljev. Izazivač je bakterija staphylococcus aureus, infekcija uslijedi izvana kroz otvore i izvodne kanale znojne žlijezde.

Liječenje se provodi isključivo u bolnici, jer su moguće komplikacije na drugim organima. Komplikacije su naročito prisutne ako su promjene zahvatile veću površinu kože. Od komplikacija moguće su one na srcu (endokarditis - upala unutrašnje srčane ovojnice), nefritis (upala bubrega) i druge.

Ko najčešće obolijeva

Ovom oboljenju sklone su najčešće bebe male porođajne težine, djeca rođena prije ili poslije termina poroda, pothranjena te djeca kod kojih je prisutno neko drugo oboljenje, jednom riječi bebe narušenog imuniteta.

Gdje su izvori infekcije

Izvor infekcije je babica, majka ili neko od osoba ko je u kontaktu sa novorođenčetom ili dojenčetom, koja ima stafilokoknu infekciju nosa ili grla. Iz tih regija bolesne osobe stafilokok dospijeva na kožu novorođenčeta preko neopranih ruku i nedovoljne higijene radne površine na kojoj se beba previja.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.