OTKRIĆE DAJE NADU

Rak i autoimune bolesti mogao bi liječiti ili spriječiti jedan protein

Uključivanjem i isključivanjem proteina DECTIN-1, koji štiti od gljivičnih infekcija, mogao bi da se bira način reagiranja imunosistema

Kad organizam sam sebe napada. synlab.hr

M. Z.

8.12.2023

Protein u imunosistemu programiran da štiti tijelo od gljivičnih infekcija također je odgovoran za pogoršanje nekih autoimunih bolesti poput sindroma iritabilnih crijeva, dijabetesa tipa 1, ekcema i drugih hroničnih oboljenja, pokazalo je novo istraživanje naučnika s Nacionalnog univerziteta Australije. 

Efikasniji lijekovi

Ovo otkriće, objavljeno u Science Advances, moglo bi da utre put stvaranju novih i efikasnijih lijekova bez teških neželjenih efekata postojećih tretmana.

Naučnici su otkrili do sada nepoznatu funkciju proteina, poznatog kao DECTIN-1, koji u prigušenom stanju ograničava proizvodnju T-ćelija ili takozvanih ćelija čuvara u imunosistemu.

Ove ćelije su ključne u sprečavanju autoimunih bolesti jer potiskuju efekte hiperaktivnog imunosistema, koji može biti ekstremno opasan ako se ne regulira na pravi način.

Imunosistem štiti tijelo od infekcija, ali u ekstremnim slučajevima postane preaktivan i pokreće odbrambeni sistem tijela da se bori protiv sebe samog, piše MedicalXpress.

- Kada se to dogodi, imunosistem pogrešno prepoznaje zdrave ćelije kao prijetnju, što dovodi do napada na tijelo i pokreće autoimunu bolest. Iako protein DECTIN-1 pomaže u borbi protiv gljivičnih infekcija, u svom prigušenom stanju također su odgovorne za pogoršanje teških autoimunih bolesti. Ukoliko shvatimo kako i zašto prigušena verzija ovog proteina izaziva autoimune bolesti kod pacijenata, bit ćemo korak bliže razvijanju efikasnih lijekova i ponuditi novu nadu za više od milion Australaca koji pate od neke autoimune bolesti - rekla je dr. Sintija Turnbul sa Nacionalnog univerziteta Australije.

Naučnici vjeruju da mogu kontrolirati imunosistem ako uključuju i isključuju protein DECTIN-1.

- Uključivanje proteina smanjilo bi intenzitet odbrane imunosistema, što bi moglo da se koristi za liječenje autoimunih bolesti. S druge strane, isključivanje proteina moglo bi da pojača intenzitet imunosistema i pojača odbramneni mehanizam da liječi potpuno drugi tip bolesti - rekla je prof. Karola Vinuesa s Instituta Frensis Krik.

Ključna uloga

Dr. Turnbul misli da sve to znači da bi DECTIN-1 mogao imati ključnu ulogu u liječenju raka, piše Telegraf.

- Ćelije raka mogu da se maskiraju otpuštanjem pojedinih proteina i hemikalija u tijelo, što ih u suštini čini nevidljivim za prirodnu odbranu imunosistema. Mislimo da bi korištenje lijekova za isključivanje proteina DECTIN-1, u kombinaciji s postojećim terapijama, mogli da aktiviramo imunosistem i pomognemo mu da identificira i napadne kancerogene ćelije - rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.