KRŠI LI SE ZAKON

Nakon napada na Izrael: EU ponovo upozorava Maska na problem dezinformacija na X-u

Mask je rekao da je politika njegove kompanije da je sve „otvoreno i transparentno“

Mask traži dokaze. Facebook

E. Ag.

11.10.2023

Povjerenik Evropske unije za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry) poručio je u utorak Ilonu Masku (Elon Musk) da se pozabavi širenjem dezinformacija na njegovoj platformi X nakon napada Hamasa na Izrael, kako bi se uskladio s novim pravilima EU o online sadržaju.

Breton je u utorak rekao da ima naznake da se X, ranije poznat kao Twitter, koristio za širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija u Evropskoj uniji.

- Stoga Vas pozivam da hitno osigurate učinkovitost svojih sistema i izvijestite moj tim o poduzetim kriznim mjerama - rekao je Breton u pismu Masku.

Breton nije iznio pojedinosti o dezinformacijama na koje je mislio. Odgovarajući na Bretonovu X objavu, Mask je rekao da je politika njegove kompanije da je sve „otvoreno i transparentno“.

- Molimo Vas da na X-u navedete prekršaje na koje aludirate, kako bi ih javnost mogla vidjeti - poručio je Mask, piše Reuters.

Breton je rekao da Mask zna da postoji problem.

- Dobro ste svjesni izvještaja svojih korisnika i nadležnih tijela o lažnom sadržaju i veličanju nasilja. Na Vama je da pokažete da govorite - odgovorio je Masku na X-u.

Pravila o online sadržaju poznata kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA) zahtijevaju od X-a i drugih velikih internetskih platformi da uklone ilegalni sadržaj i poduzmu mjere za rješavanje rizika za javnu sigurnost.

- S obzirom na hitnost, također očekujem da budete u kontaktu s relevantnim tijelima za provođenje zakona i Europolom, te da promptno odgovorite na njihove zahtjeve - napisao je Breton.

Rekao je da će njegov tim nastaviti razgovarati s Maskom o nizu drugih trenutnih pitanja u vezi s usklađenosti s DSA-om.

- Pozivam Vas da osigurate brz, tačan i potpun odgovor na ovaj zahtjev unutar sljedeća 24 sata - rekao je Breton.

Nepoštivanje DSA može rezultirati kaznama EU od čak 6 posto globalnog prometa kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.