TAJSON FJURI

"Kralj cigana" - nepokorivi teškaš: Pobijedite ako možete, preživite ako vam dozvolim

U karijeri je imao 35 mečeva - 34 pobjede i jedan remi

Tajson Fjuri - Avaz
Fjuri i Usik na sučeljavanju - Avaz
Fjuri i Usik na sučeljavanju - Avaz
Fjuri i Usik - Avaz
Tajson Fjuri - Avaz
+7
N. H.

18.5.2024

Tajson Fjuri (Tyson Fury) je britanski profesionalni bokser. 

Nosilac je titule WBC prvaka teške kategorije od 2020. godine, a prethodno ju je držao od 2015. do 2016. godine. Dva puta je "držao" titulu časopisa Ring između 2015. i 2022. godine. 

Također, bio je prvak IBO organizacije. Višestruki je osvajač titula u teškoj kategoriji.

U karijeri je imao 35 mečeva - 34 pobjede i jedan remi. 

Godine 2018. njegova neriješena borba protiv Deonteja Vajldera proglašena je rundom godine i "The Ring” mu je dodijelio nagradu za povratak godine. 

Godine 2020., pobjedom nad Vajlderom u revanšu, od sjajne trilogije, Fjuri je postao treći teškaš, nakon Flojda Patersona i Muhameda Alija, koji je dvaput držao titulu časopisa "The Ring”, a mediji ga naširoko smatraju linijskim prvakom u teškoj kategoriji. On je 2021. završio trilogiju s Vajlderom, svojom drugom pobjedom. 

Svojevremeno je pobijedio i Vladimira Klička, prekinuvši njegovu "Vladavinu terorom" koja je trajala godinama prije toga. 

Nakon Vajldera, borio se još sa Volinom, Vajtom i Čisorom, sve pobjedivši. 

Poznat je po tome što ga je skoro pa nemoguće zaustaviti. Vajlder ga je bombama slao na pod, pa čak i Enganu, s kojim je imao posljednji meč, ali čovjek kada čuje da sudija odbroji šest, ustaje iste sekunde. 

Večeras će se boriti s Usikom za titulu neprikosnovenog prvaka, a tu će se voditi dobrom starom - pobijedite ako možete, preživite, ako vam dozvolim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.