LEGENDA KLUBA

Nikola Nikić za "Avaz" o krizi na Grbavici: Bože ti sačuvaj, pa Željo mora biti u vrhu!

Ne znam šta se ovo dešava. Ne potcjenjujem nikoga, ali da se s takvim ekipama borimo dolje...

Nikić: Vjeruje u novi stručni štab. Facebook

23.4.2024

Iza nas je 27. kolo Wwin lige Bosne i Hercegovine. Derbi kola su igrali fudbaleri Sarajeva i Borca (1:1), ali zanimljivo da to nije bila utakmica koja je privukla najviše pažnje.

Posušje je na svom Mokrom Docu pobijedilo Željezničar rezultatom 1:0. Bilo je priča o namještanjima, da će se Posušje "skloniti“ i šta sve ne, ali su izabranici trenera Denisa Ćorića na kraju slavili, uprkos crvenom kartonu, već u 17. minuti i penalu koji nije iskoristio tim s Grbavice.

Bilo kako bilo, Željezničar je izgubio i "Plavima“ šest kola do kraja prvenstva predstoji grčevita borba za opstanak u elitnom rangu bh. fudbala. 

U međuvremenu je raskinuta saradnja sa trenerom Brunom Akrapovićem, a na njegovo mjesto je došao Dino Đurbuzović, te saradnicima Omerom Joldićem, Harisom Alihodžićem i Adnanom Gušom.

Nemoguće objasniti

O teškoj situaciji na Grbavici smo razgovarali s legendom kluba iz Bulevara Ivice Osima, Nikolom Nikićem.

- Gledao sam protiv Posušja, ne mogu da vjerujem, imamo od 17. minute igrača više, promašimo penal. Ne znam šta se dešava... Gledao sam i utakmicu protiv Sarajeva, borili su se, išli na glavu. Ne mogu da objasnim šta se ovo dešava. 

Ali ona utakmica protiv Sarajeva, ona publika, atmosfera, ma raj na zemlji, a ti se sada dovodiš u situaciju da možeš ispasti. Ne potcjenjujem nikoga, ali da se Željo bori s ovakvim ekipama dolje... – započeo je razočarani Nikić razgovor za "Dnevni avaz“.

Amoa u akciji: Plavi za vikend izgubili u Posušju. FK Željezničar / Adem Čatić

Veliki je navijač Željezničara i boli ga trenutna situacija.

- Kad smo se mi 1988/89 borili za opstanak, dobili smo Osijeka u posljednjem kolu, ali tada smo igrali u najboljoj ligi na svijetu. Kakve lige petice. A ovo danas... Željo je Željo, mora biti u vrhu. Bože ti sačuvaj i da u u ovoj konkurenciji se sada boriš za opstanak – dodao je on.

Poželio je sreću novom stručnom štabu na čelu s Dinom Đurbuzovićem.

Glupost s Arapom

- Dino je dijete Želje, Jolda, Gušo..., a da ne govorim za Alihodžića. Mislim da smo to trebali i prije tako uraditi. Bio je Bašić, dobro je počelo, pa napravimo onu glupost s Arapom (op.a Abdulhakim Al-Tuvaiđri). Bože ti sačuvaj. Nikad nikog nije trenirao i da on dođe da vodi Želju, da trenira jednog Štilića, Cocalića... – naveo je Nikić.

Nikiću nije jasno ni zbog čega Abdulmalik Al Džaber (Al-Jaber) nije dobivao priliku za igru u drugom dijelu sezone.

- Mali je izvanredan igrač, koji bi nam mogao valjati, a sada nije igrao. Kada su otjerali Saudijce, djeteta nema nigdje. Šta je tu bilo, ko to više zna – kazao je Nikić.

Iako je teška situacija, Nikić je uvjeren da će u Željezničaru pronaći način da opstanu u Wwin ligi Bosne i Hercegovine. Željezničar večeras očekuje nova utakmica kada na Grbavicu stiže Široki Brijeg.

- U utorak treba pobijediti Široki Brijeg, ali to je uvijek bio nezgodan protivnik. Želim sreću sjajnim navijačima, našim Manijacima, Đurbuzoviću i igračima do kraja – zaključio je Nikić za "Dnevni avaz“.

Osim i Misimović

Još ne mogu vjerovati da smo se mi doveli u ovu situaciju. Uzdam se u Gredu (op.a. Almir Gredić), gospodina Badžaka i Oru Ibrišimovića. Volio bih da je tu još i gospodin Misimović, čovjek koji ima pare i viziju.

Amar Osim i Senad Misimović. Avaz / FK Željezničar

Na pitanje kako se ne može svima ugoditi, pa da postoje podijele na "osimovce“ i "misimovćevce“, Nikić je odgovorio:

- Ma mi se borimo za Želju, hajmo, ko god može pomoći, da pomogne. I Amar i Misimović mogu pomoći klubu.

Podsjetimo, večerašnja utakmica između Željezničara i Širokog Brijega igra se od 20:30 sati na stadionu Grbavica.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.