SVAKODNEVNICA

Njega bebe: Mali dječaci zahtijevaju posebnu pažnju

Specifične mjere higijene treba prakticirati sve dok mali dječak nosi pelene, a to je sigurno do druge godine života

1.8.2017

Mame malih dječaka moraju voditi računa o njihovoj higijeni na malo drugačiji način.

Promjena pelene nakon svakog obroka, i češće, dio je svakodnevnog rituala svakog dojenčeta.

Obavezno pranje

Pri svakoj promjeni pelene, važno je dobro oprati bebinu guzu (vodom i sapunom ili vlažnom maramicom) i otkloniti i najmanji trag nečistoće. Isto tako treba oprati i testise i penis.

Prepucijum (kožica na vrhu penisa) treba čistiti sterilnom gazom natopljenom vodom, a ne vatom koja se može zalijepiti i izazvati upalu. U slučaju upale, prepucijum je crven i naduven.

Uzroci upale su brojni: zalijepljeni komadići vate, ostaci nečistoće, mokraćna infekcija. Ovaj problem je relativno čest i bezopasan. Liječi se lokalno nekoliko dana, primjenom nekog antiseptičkog proizvoda.

Brisanje guze

Bebinu guzu brišite tapkanjem peškirom sve dok ne nestane i posljednji trag vode. Ovo je važno jer se tako izbjegava upala i ispucala koža na testisima.

 Štedite kremu

Ako strogo vodite računa o higijeni, mazanje kreme prilikom svakog presvlačenja nije neophodno. S druge strane, u slučaju iritacije, kremom namažite samo guzu i dio ispod penisa, ali ne i ispod testisa, jer upravo to može dovesti do iritacije.

Šta s pupkom

Kada bebe dječaci piške, oni to čine "na gore". Pazite da stavljajući pelenu ne pokrijete pupak. Ako pelena prelazi, savijte je. Tako će pupak, koji još nije u potpunosti zarastao, biti zaštićen od vlage i opasnosti od infekcije zbog kvašenja mokraćom unutar pelene.

Ove specifične mjere higijene treba prakticirati sve dok mali dječak nosi pelene, a to je sigurno do druge godine života.

VAŽNO

Kada skinete pelenu ili perete bebinu guzu vodom, kontakt s hladnim vazduhom često izaziva želju za mokrenjem. Zato uvijek pri ruci trebate imati ubruse, jer mali dječaci mogu sve "isprskati"!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.