SVAKODNEVNICA

Kako ukloniti fleke s bebine odjeće

Provjerite preporuke proizvođača odjeće i perite uvijek na najvišoj dozvoljenoj temperaturi

Avaz.ba

6.8.2017

Bebe su slatke i čudesne, ali stalno prljaju odjeću. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u održavanju bebine odjeće čistom.

* Uflekanu odjeću perite odmah.Što duže fleka stoji, teže će je biti ukloniti.

* Provjerite preporuke proizvođača odjeće i perite uvijek na najvišoj dozvoljenoj temperaturi. Visoka temperatura olakšat će pranje, a omiljena bebina majica bit će ponovo kao nova.

Šta znate o tkaninama

Sve bebe imaju osjetljivu kožu, kojoj će najbolje prijati prirodne tkanine poput pamuka. Ali, pamuk se može skupiti nakon prvog pranja i takvu odjeću nikada ne perite na višim temperaturama od preporučene.

Kako bi smanjili rizik od alergije, tek kupljenu odjeću operite prije nego što je odjenete bebi.

* Mora li bebina odjeća uvijek biti oprana na 95 Celzijevih stepeni? Stručnjaci kažu da ne mora, jer danas postoje deterdženti koji su učinkoviti i na nižim temperaturama pranja.

* Bez obzira perete li svoju ili bebinu odjeću, uvijek birajte deterdžente i omekšivače koji su dermatološki testirani.

* Alergijska reakcija je najčešće hronično oboljenje koje pogađa bebe i malu djecu. Hrana, polen, životinjska dlaka i prašina vrlo često napadaju imunološki sistem. Ali, to ne znači da dijete trebate izolirati.

Visrusi i bakterije sastavni su dio žiovta i da bi malo dijete izgradilo odbrambeni odgovor orgnizma, mora doći u kontakt s mikrobima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.