SVAKODNEVNICA

Knjiga ima supermoć: Čitanje ublažava stres za čak 60 posto

Avaz.ba

10.8.2017

Čitanje knjiga je korisna aktivnost koju bi trebalo njegovati od malih nogu jer bitno utječe na kvalitetu života, ali i na naš osjećaj zadovoljstva.

Tako su znanstvenici utvrdili da čitanje stimulira određene neurološke regije u mozgu pa ono što smo pročitali pamtimo kao proživljeno iskustvo. Naime, istraživači u Španskoj otkrili su da čitanje riječi “cimet” aktivira regije mozga odgovorne za osjećaj mirisa. Slično tome, francuski istraživači otkrili su da čitanje o određenim aktivnostima potiče motorni korteks, odnosno pokretni dio mozga.

Dakle, ako pročitate rečenicu “Pavle je nogom šutnuo loptu”, doživjet ćete to kao nešto što ste proživjeli. To nam pomaže da u situacijama koje još nismo doživjeli možemo lakše procijeniti što bi se zapravo moglo dogoditi, odnosno pomaže da reagiramo spremno, iako nam je ishod situacije u potpunosti nepoznat.

Ukratko, čitanje obogaćuje naše iskustva. I ne samo to, znanstvenici poručuju da čitanje stručne literature, fikcije i književnih djela pomaže u izgradnji razumijevanja prema događajima i osjećajima koje proživljavamo - bolje razumijemo ljude kojima smo svakodnevno okruženi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.