SVAKODNEVNICA

Kada idete na spavanje, ostavite telefon daleko! Mobitel remeti san

Avaz.ba

10.8.2017

Prema novom istraživanju ženske bolnice u Bostonu, u Masacusetsu, koristeći tablet ili mobilni telefon prije spavanja direktno utičete na vašu budnost za naredni dan. Naravno, istraživanje je potvrdilo da baratanjem mobilnim uređajem do kasno u noć otežava da zaspite.

Rezultati su bili isti za one koji koriste laptop, smartfon i slične mobilne uređaje prije spavanja. Inače, ovo nije prva studija u ovoj oblasti.

Prema riječima dr En-Meri Cang, neurologu saradniku u prethodno pomenutoj instituciji, koja je bila dio tima koji sprovodi istraživanje, vještačko svjetlo od elektronskih uređaja utiče na budnost, pospanost i smanjuje nivo melatonina, što dovodi do povećanja rizika od dobijanja raka.

Istraživanje je zasnovano na poređenju između čitanja štampane knjige i čitanje iz uređaja koji emituje vještačko svjetlo. Oni koji žele da iskoriste noć da bi obnovili energiju, a imaju naviku da pročitaju nešto prije spavanja, treba svakako da koriste štampanu knjigu i zaborave na ekran kao izvor za čitanje.

Dr Cang kaže da je san od ključnog značaja za naše zdravlje, jer loš kvalitet sna može dovesti do nekih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je dijabetes, gojaznost, pa čak i neka kardiovaskularna oboljenja i poremećaji.

Potiskivanje proizvodnje melatonina je povezano sa povećanim rizikom od određenih vrsta raka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.