SVAKODNEVNICA

Kako preživjeti prvi odlazak u toalet nakon porođaja

Avaz.ba

21.8.2017

Nema žene koja nije bila presretna i ispunjena kada na svijet donese bebu, ali taj post-porođajni period može imati i neke neprijatne posledice. Porođaj nije gotovo kada beba ugleda svjetlost dana i počne da plače, jer trudnica posle toga mora da porodi posteljicu.

Mnoge žene poslije porođaja imaju problem sa velikom nuždom zbog straha da se rana "ne pocjepa" ako je rađena epiziotomija. Zbog toga dolazi do nagomilavanja i stvrdnjavanja stolice, što vremenom još više otežava situaciju.

Prva stolica se očekuje dva do tri dana poslije porođaja, a ako izostane - daju se tablete koje izazivaju pojačan rad crijeva. Takođe, treba znati da majka ne može da bude otpuštena iz porodilišta dok ne dobije stolicu.


Pored toga, nakon porođaja počinje vaginalno krvarenje, koje traje nekoliko nedjelja. Na taj način izbacuje se sve što je ostalo u materici od trudnoće. Ovaj sekret je u početku obilan, krvav, a zatim postepeno postaje bistriji i sluzav, da bi poslije desetak dana dobio bjeličastu boju.

Uz pomoć babice ili injekcije, ovo može da se završi relativno brzo, ali može da ostane u tijelu mame i da se s tim suoči kada dođe kući, što traumu čini većom.

Ovo su neka od iskustava mama, koje su preživjele prvi odlazak u toalet nakon porođaja:

"Ne postoji na svetu toliko laksativa koji mogu da olakšaju taj odlazak na WC šolju".

"Plakala sam, dok mi je babica držala za ruku. Posle 15 minuta nešto je ispalo iz mene. Bila sam u agoniji".

"Imala sam kateter, tako da svaki put kada sam pokušala da je izbacim, osećala sam veliki pritisak i napad na urinarne kanale".


Ovo iskustvo, međutim i ne mora da podsjeća na užasne horor priče. Primer je Džesi, koja je podnošljivo prebrodila ovaj period.

"Malo sam bila pocjepana, ali tu je više bilo riječi o unutrašnjem zidu vagine, tako da nisam bila kandidat za šivenje".

"Sav strah i užas o kojima sam čitala bili su nepotrebni. Prvi put u životu olakšala sam sam se kao nikad".

"Osjećala sam se kao da je Satana pokušavala da izađe iz moje zadnjice. Imam 25 godina i četvoro djece. Mislila sam da ću umrijeti nakon prvog rođenja jer sam imala epiziotomiju", rekla je Sara.

"Prije četiri godine sam se porodila. Svaki odlazak u toalet poslije toga bio je drugačiji, ali ne žalim jer znam šta mi je sin donio u životu".

"Imala sam četvrti stepen cijepanja, tako da sam dobila šavove u rektalnom mišiću. Svakodnevno osjećam neugodnost dok pipam tu regiju".

"Imam pojedine teškoće tokom seksa. Mislim da su nervni završeci dole malo zbunjeni".

"Osjećala sam se kao da se ponovo rađam, samo što je bilo krvi na sve stane, a ja nisam znala gdje se nalazim".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.