SVAKODNEVNICA

Savjeti | Kako urediti dječiji prostor za učenje: Soba po mjeri školarca

Piše: Avaz.ba

7.9.2017

Početak nove školske godine. Za neke ništa novo, ali nekima velike promjene. Za djecu koja kreću u prvi razred morat će se osigurati nešto drugačiji prostor koji će, osim za igru, morati sadržavati i elemente za učenje. 

Krenete li u uređenje dječije sobe za školarca, nemojte kruto određivati raspored i elemente namještaja jer morate ostaviti prostor za lakše i učestalije promjene, naročito kada je starije dijete u pitanju. Što će dijete biti starije, to će imati veću potrebu za svojim vlastitim kutkom.

Jedan od većih problema u vezi s dječijim sobama je hronični nedostatak prostora, a dodatno cijelu stvar komplicira i više djece u istoj sobi ili različit spol djece. 

Kako bi maksimalno iskoristili svaki centimetar sobe namijenjene djeci, najisplativije je nabaviti modularni namještaj po sistemu lego-kockica koji se može dodatno nadograđivati i premještati, a ujedno i prilagoditi različitom uzrastu djeteta. Pri kupovini namještaja obratite pažnju i na otpornost materijala, tj. mogućnost što lakšeg održavanja, jer namještaj u dječijoj sobi mora štošta izdržati.

U dječijoj sobi školarca jedan od najvažnijih elemenata je radni sto koji, osim funkcionalnosti, mora zadovoljiti i sklad s ostatkom prostora. Oblik stola nije striktno zadan, a poželjno je da ima dodatak za računar. Uz sto, potrebno je nabaviti i kvalitetnu stolicu koja je ergonomski oblikovana i ima mogućnost podešavanja visine i nagiba. S obzirom na to da su djeca u razvoju i da dosta vremena dnevno provode u sjedećem položaju, ne škrtarite na stolicama, nego nabavite što kvalitetnije.

Za što lakše snalaženje među knjigama i sveskama najpraktičnije rješenje su ladice. Ili nabavite sto s dovoljnim brojem ladica ili ako u sobi ima dovoljno mjesta, kupite posebnu komodu s ladicama.

Rasvjeta je vrlo važan element općenito u dječijoj sobi, a naročito u radnom kutku. Idealno bi bilo da je radni sto postavljen u blizini prirodnog svjetla (prozora), ali to je ponekad teško izvesti pa se mora osigurati kvalitetno vještačko osvjetljenje. Danas na tržištu postoji veliki broj svjetiljki s različitom vrstom sijalica.

Poželjno je da radna svjetiljka daje bijelu svjetlost i da obavezno ima sjenilo kako bi se izbjegao direktni dodir s vrućom sijalicom. Potrebno je naglasiti da halogene sijalice pri radu razvijaju poprilično visoku temperaturu.

Inače, najpraktičnije svjetiljke su one koje se mogu pomicati u svim smjerovima, a na sto se pričvršćuju uz pomoć stezača, tako da su stabilne, a opet brzo ih možete preseliti.

Gdje nabaviti namještaj

Postoji veliki broj salona koji u ponudi imaju i dječiji program, postoji mnogo proizvođača koji namještaj rade po mjeri, a ima i specijaliziranih salona koji u ponudi imaju isključivo namještaj iz dječijeg programa. Tu su još i nezaobilazni trgovački centri koji također u svojoj ponudi imaju sve što je potrebno za uređenje dječije sobe. Ponuda je bogata i šarena, svako može pronaći ono što želi, ovisno o ukusu i dubini džepa.

Radni sto


Radni sto treba biti fukcionalan, pregledan, prostran, s dovoljno pretinaca, matirane teksture kako bi se izbjegla refleksija svjetlosti, dobro osvijetljen, svijetlih boja bez šara i prugica koje odvlače pažnju i umaraju. Optimalna dužina radnog stola bez računara je 100 cm, a s računarom 140 cm, a dubina 70 cm.

Ako u sobi boravi dvoje djece i trebate dva stola, najbolje rješenje je da ih postavite paralelno jedan uz drugi ili pod uglom od 90 stepeni.

Dijete što ranije počnite učiti da svoj radni sto drži urednim kako bi mu te navike ostale za cijeli život. Djeci je najvažnije osigurati prostor za učenje i razviti im radne navike, kao i navike održavanja reda. Ne dozvolite im da im je sto uvijek pretrpan knjigama, igračkama... Sve što trenutno ne koriste neka se nauče držati u ladicama ili policama koje se nalaze u stolu i oko njega.

Korisni savjeti 

Ako je soba mala ili ako je predviđena za dvoje ili više djece, manjak prostora rješite upotrebom kreveta na sprat. Osim što ste uštedjeli na prostoru, djeci ste donijeli i dodatno veselje jer ona vole takvu vrstu kreveta koje vrlo često koriste i za igru.

Za uštedu prostora koristite i stolice na rasklapanje, a svaku "rupu" popunite policama ili ormarićima s ladicama. Ako više djece dijeli sobu u kojoj ima dovoljno mjesta, krevete možete složiti paralelno jedan pokraj drugoga s minimalnim razmakom od 60 cm ili pak u obliku slova L.

Za igru i druženje

Djeca u svojoj sobi provode sve više vremena, a osim spavanja i učenja, najvećim dijelom se tu igraju i druže s prijateljima. Zato pri osmišljavanju i izboru namještaja i to predvidite. 

Za one mlađe važno je osigurati prostor gdje se mogu igrati i gdje mogu držati igračke i ostale rekvizite.

Kod djece starije dobi, od 12, 13, 14 godina, računar, muzička linija, PlayStation i TV su gotovo nezaobilazni elementi zabave, tako da pri kupovini namještaja pripazite da sve to možete funkcionalno posložiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.