SVAKODNEVNICA

Sling marama za zadovoljnu bebu

Sling marame pokazale su se naročito praktične kod dojenja, njihova mogućnost za podešavanje omogućava bebi lak pristup grudima

Avaz.ba

8.9.2017

Ranije su žene u svim krajevima svijeta koristile razne marame za nošenje djece prilikom rada u kući, na njivi i prilikom obavljanja drugih poslova. Sling marama je upravo to, samo malo prilagođena današnjim uslovima života.

Odnos nošenja majka - dijete počinje u prenatalnoj fazi. Ne kaže se bez razloga "nositi" dijete devet mjeseci. U tom periodu dijete doživljava raspoloženja i osjećaje majke te nalazi sigurnost u njenim ritmičnim pokretima ljuljanja.

Za dijete je rođenje kriza. Umjesto mraka doživljava svjetlo, umjesto topline hladnoću, umjesto skučenog života u vodi slobodu pokreta. S tim novim iskustvima dijete se ne može samostalno nositi. Ono traži blizinu i zaštitu majke.

Otkucaji majčinog srca mogu umiriti novorođenče i vratiti mu prijatan i siguran osjećaj koji pamti iz stomaka.

Nošeno dijete učestvuje u svakom pokretu i tako razvija osjećaj za ravnotežu, uživa u majčinoj blizini i osjeća se voljeno. Dok ga nosite, dijete doživljava majku kroz:

* Pokrete - ritam vodi ka unutašnjoj ravnoteži djeteta;

* Dodir - značenje intenzivnog kontakta važno je kroz cijelo djetinjstvo;

* Pogled - dijete upija mimiku i izraze lica osobe koja ga nosi.

Sling marama za nošenje bebe je komad tkanine i nekoliko plastičnih prstenova. Na jednom kraju tkanine zašivena su dva plastična prstena. Tkaninu obmotavate oko tijela od ramena prema suprotnom kuku i nazad od kuka prema ramenu, dok krajeve tkanine provlačite kroz prstenove čime zatežete materijal i obezbjeđujete sigurnost, udobnost i pravilno nošenje.

Potom, beba može leći ili sjesti u nastalo udubljenje u tkanini. Jednom kada namjestite i zategnete maramu, ona može biti ponovo "skinuta" i "obučena" bez ponovnog provlačenja.

Sling marame pokazale su se naročito praktične kod dojenja, njihova mogućnost za podešavanje omogućava bebi lak pristup grudima i lako se mogu ponovo podesiti u položaj za nošenje kada se sa dojenjem završi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.