(Foto: Ilustracija)

Jednostavni trikovi: Sa kriškom limuna očistite kuću na prirodan način

Avaz.ba
10.09.2017 15:16
A
A
A

Kada vam život da limun, možete da napravite limunadu, kako već kaže poznata poslovica. Ali, takođe možete dobro da očistite kuću na prirodan i povoljan način. Vjerovatno znate da je limun zaista dobro prirodno sredstvo za čišćenje i uklanjanje raznih mrlja, a ovaj tekst neka vam posluži kao mali vodič kako tačno možete da ga iskoristite u svom domu.


Mikrovalna


Osim što ćete je očistiti, imat će i svjež miris. Nasijecite kriške limuna i stavite ih u posudicu s vodom. Smjestite je u mikrovalu, pa je uključite tako da voda proključa. Pustite da se para otpušta oko 15 minuta, pa obrišite unutrašnjost pamučnom krpom.


Daska za sječenje


Limun će uništiti sve preživjele bakterije ako ga pomiješate sa solju i malo praška za pecivo. Prvo dasku posolite i pospite praškom, a zatim istrljajte polovinama limuna.


Uklonite mrlje


Ovaj trik pomaže čak i kod osjetljivijih tipova tkanina. Mrlju na tkanini pospite solju i iscijedite limun, pa ostavite da stoji pola sata, a zatim isperite sirćetom i toplom vodom.


Uglancajte mesingane predmete


Još jednom, kombinacija soli i limunovog soka bit će vrlo korisna za čišćenje sjajnih mesinganih predmeta. Napravite rastvor, pa utrljajte krpom na predmet i dobro uglancajte. Isperite i obrišite. Naravno, prethodno obavezno provjerite da limunov sok neće naškoditi mesingu – prije nego što počnete čišćenje koristite malu oblast za testiranje efekta limunskog soka na ovom materijalu.


Neka se slavine takođe sjaje


Problem s naslagama kamenca i prljavštine na slavinama čest je problem, pogotovo u gradovima s tzv. tvrdom vodom. Premažite ih limunom, malo istrljajte, pa isperite. Ako se nakupilo više kamenca, pustite da sok malo odstoji i otopi naslage.


Miris znoja na odjeći


Ponekad se na majicama u predjelu pazuha osjeća miris znoja čak i nakon pranja. Mnogi to primijete kod peglanja. To možete da riješite tako što ćete prije pranja veša taj dio tkanine natopiti sokom od limuna i zatim ubaciti u veš mašinu.


Ovlaživač ili osvježivač vazduha


U zimskim mjesecima vazduh u domu često je suh zbog grijanja. Da biste prirodno navlažili vazduh u prostoriji, stavite nekoliko kriški limuna u vodu i pustite da ključa. Ujedno ćete dobiti i ugodan miris u prostoru. Džoli Ker (Jolie Kerr) je u Americi poznata kao veliki stručnjak za čišćenje i organizaciju stana, a za magazin ”Huffington post” otkrila je jedan trik s limunom. Skuhajte koru od limuna u vodi i sipajte je u raspršivač nakon što se ohladi. Koru ćete ukloniti, a voda će biti jeftin osvježivač vazduha u kući.