SVAKODNEVNICA

Evo kada bi očevi trebali prestati kupati svoje kćerke

Avaz.ba

16.9.2017

Djeca s godinama počinju da budu svjesna razlike između brata i seka i zbog toga im je potrebna privatnost.

Stručnjaci sa Harvard škole medicine tvrde da bi očevi trebalo da prestanu da se zajedno kupaju sa svojim kćerkama kada napune četiri godine.

Oni vjeruju da je puno našeg ponašanja u vezi sa seksom uslovljeno kulturnim tradicijama i učenjima, tačnije, mnogo više nego na naučnim činjenicama.

U pojedinim porodicama djeca se podižu tako da imaju potpuno opušten odnos prema golom tijelu, dok se u drugim porodicama svi redovno pokrivaju i klone nagosti.

Što se stručnjaka tiče, oni očevima preporučuju da prestanu da se kupaju sa svojim kćerkama ako primijete da im je to nelagodno.

Većina djece kada napune dvije godine počinju da polako shvataju svoj pol - djevojčice znaju da su djevojčice, a dječaci da su dječaci i svjesni su razlika.

Čak i sa ovim saznanjima, ne postoji specifičan razlog zbog kog bi dijete trebalo da bude zaštićeno od toga da može da vidi i razumije razlike u polovima, i to je zapravo važan dio njegovog razvoja.

Djeca tek između četvrte i šeste godine razvijaju spolnu stabilnost - djevojčica zna da će odrasti u ženu, a ne muškarca.

U ovim godinama mnoga djeca počinju da razvijaju skromnost kada se nađu gola ispred suprotnog spola.

Do sedme godine života ovaj koncept privatnosti je dobro razvijen.

Zato, odluka da očevi treba da prestanu da kupaju svoje kćerke u najvećoj mjeri zavisi od nivoa komfora koju vi i vaše dijete imate kada su u pitanju rane godine, zaključuju stručnjaci.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.