Dječja igra koju svi vole: Školica i načini da se igra koje niste znali

Avaz.ba
18.09.2017 08:17
A
A
A

Školica je igra koja potječe iz drevnog Rima i postoji mnogo varijacija za njeno igranje, a mi vam predstavljamo neke od njih.

Školica je popularna širom svijeta, pa se šema kroz koju igrač skakuće razlikuje od zemlje do zemlje. Mališani na Balkanu šemu iscrtavaju uglavnom u kvadratima, kredom ako je podloga na betonu ili asfaltu, a štapom ako je podloga zemljana.

1. način igranja školice

Na betonu kredom nacrtajte kvadrate i označite ih brojevima. Igrač stane ispred polja označenog brojem jedan i u njega baci kamenčić. Zatim uskoči u polje na jednoj nozi, odskakuće do zadnjeg polja, okrene se i kada opet stane na polje broj 1, uzme kamenčić i iskoči spolja. Zatim baca kamenčić u polje broj 2, skače do kraja, okrene se, pokupi kamenčić na drugom polju i iskoči van te tako skroz dok ne osvoji sva polja. Ukoliko igrač ne uspije da pogodi posljednje polje, stane na crtu ili izgubi ravnotežu i rukama dotakne pod, gubi svoj red, pa tada igra protivnik. Kada protivnici iskoriste svoj red, igrač nastavlja s igrom tamo gdje je stao. Pobjednik je onaj ko prvi završi sva polja.

2. način igranja školice

Može se igrati tako da se na početku i kraju školice ucrtaju ”zemlja” i ”nebo”. Kada igrač osvoji sva polja na zemlji, staje na nebo i igra naopačke, od broja 7 prema 1.

3. način igranja školice

Još jedna varijacija je da se nakon skakanja jednom nogom, u polja uskakuće s dvije noge. Takođe, postoji opcija da igrač ima polje za odmor u kojem je nacrtan njegov znak i na to polje protivnici ne smiju stati ni baciti kamenčić.


Više o:

Školica igra