(Foto: Ilustracija)

Šest stvari koje baš nikad ne biste smjeli baciti u WC školjku

Avaz.ba
07.10.2017 10:43
A
A
A

Čak i ako imate širok odvod, pijesak za mačke, masnoće pa čak i kafu nikad ne bacajte u wc školjku jer se za njih lijepe druge čestice i tako stvaraju talog.


1. Pijesak za mačke

Silika-gel, minerali ili pijesak za mačke se ne razgrađuju u vodi, i zato je u većini zemalja zabranjeno ga bacati u odvod. Pijesak kad je mokar se taloži i stvara prepreke u odvodu.


2. Talog od kafe

Talog od kafe je težak i lako se nakuplja u pregibima cijevi. Već nakon par izlijevanja taloga u odvod može se stvoriti začepljenje.


3. Vlažne maramice

Ljudi često znaju baciti mokru maramicu u toalet ne razmišljajući da će se fina vlakna prilijepiti za odvod, a da će se za nju primiti svakakve čestice i prljavština. 

4. Pelene

Gel unutar pelena se ne može razgraditi. Zapravo, on se u dodiru s vodom napuhava i na taj način napravi blokadu u odvodu.

5. Ulje ili mast

Ulje ili topla mast se nikad ne smiju izliti u dovod jer prilikom dodira s hladnom vodom se hlade i zgusnu te stvore tvrde masne nakupine koje blokiraju odvod, piše Brightside.

6. Štapići za uši

Najčešće se događa da se štapići za uši nakupljaju na pregibima cijevi i brzo će stvoriti začepljenje. Na njih se lako nakuplja masnoća, dlake i razne čestice prljavštine te stvaraju tvrdu nepropusnu nakupinu.