Sedam nevjerovatnih koristi čistog izležavanja

Avaz.ba
03.11.2017 12:00
A
A
A

Nije loše ponekad biti lijen i ne raditi baš ništa, niti zamarati mozak teškim mislima. I tijelu i umu treba odmor od svakodnevice, a nema boljeg načina za to od opuštanja - od kvalitetnog ljenčarenja.

Stvari sa ljenošću postaju još izraženije zimi, kada naša tijela luče više melatonina (hormona spavanja), što povećava osjećaj pospanosti i intenzivnija je potreba za ljenčarenjem. Ljeti je ljenost isto "nužno zlo", jer po velikim vrućinama nije pametno biti previše aktivan.

Ljenčarenje ima svojih psihičkih i fizičkih prednosti. Ovo je 7 najzanimljivijih:

1. Snižava krvni pritisak

Nakon stresnog dana dobro je ispružiti se, duboko udahnuti i ljenčariti. To umiruje i opušta, a time i snižava krvni pritisak i usporava rad srca.

2. Poboljšava vježbanje

Iako se čini suludo, istina je da malo ljenosti dobro dođe kod vježbanja. Tada nećete vježbati dugo, ali intenzitet treninga će biti jači. Studije su pokazale da su upravo kraći i intenzivniji treninzi praćeni periodima odmora bolji za gubitak viška kilograma i održavanje forme.

3. Povećava kreativnost

Ljenčarenje i ne razmišljanje ni o čemu posebno vodi najboljim idejama. Ponekad uporno mozganje i pokušavanje da dođete do neke ideje može da ima sasvim suprotan efekat. Mozak bolje radi kada se opusti.

4. Povećava učinkovitost

Upravo je ljenost odgovorna za sve one izume koji nam olakšavaju život i rade umjesto nas. Mnogi od njih nastali su iz čistog besposličarenja. Ljenost, takođe, prisiljava čovjeka da brže obavi neki zadatak kako bi mu ostalo više vremena za ljenčarenje.

5. Jača sposobnost rješavanja problema

Kada sebi dajete vremena da razmislite, imate više šansi da smislite pravo rješenje problema, nego ako to pokušavate da uradite brzo i na silu. Ljenčarenjem možete da razmislite o nekom problemu, treba li uopšte da intervenišete i koji potez bi bio najbolji.

6. Bolje razumijevanje samog sebe

Ako dopustite mislima da ponekad besciljno lutaju, možete da dođete do fantastičnih spoznaja o sebi i svijetu u kojem živite. 

To je šansa da o nekim stvarima razmislite na novi način, da ih sagledate iz nekog drugog ugla.

7. Poštovanje sadašnjeg trenutka

Poput meditacije, i ljenčarenje dovodi do toga da cijenite sadašnjost, taj trenutak u kojem se upravo nalazite. 

Možda upravo uživate ne radeći ništa uz šoljicu finog čaja, udišući mirise prirode u bašti ili jednostavno osluškujete kucanje sata i uživate.