SVAKODNEVNICA

KADA i ZAŠTO: 10 preventivnih pregleda za djecu

Avaz.ba

13.11.2017

Poslije rođenja djeteta roditeljima je na prvom mjestu njegov zdrav razvoj. Zato su najčešće postavljana roditeljska pitanja tipa - Šta mogu sve učiniti kako bi moje dijete raslo u najboljem zdravlju.

Najsigurniji put kojim ćete ići prateći zdrav rast i razvoj svoga djeteta je - redovne posjete pedijatru. On će obaviti redovne pretrage pomoću kojih se na vrijeme i lako mogu otkriti eventualne smetnje i problemi u tjelesnom, duševnom i socijalnom razvoju te, ukoliko se utvrdi njihovo postojanje, tretirati ih na odgovarajući način.

Kao i kod svih drugih oboljenja i ovdje vrijedi deviza da će svaki zdravstveni problem bolje biti liječen što se ranije otkrije. Zato svjetski pedijatri preporučuju 10 obaveznih preventivnih pregleda na koje bi roditelji trebali odvesti svoje dijete u periodu od rođenja pa do puberteta.

Program preventivnih pregleda svakog djeteta

 * Prvi pregled - direktno po rođenju;

 * Drugi pregled - od tri do 10 dana života;

* Treći pregled - od četvrte do šeste sedmice života;

* Četvrti pregled - od trećeg do četvrtog mjeseca;

* Peti pregled - od šestog do sedmog mjeseca;

* Šesti pregled - od 10. do 12. mjeseca;

* Sedmi pregled - od 21. do 24. mjeseca;

* Osmi pregled - između tri i po i četiri godine;

* Deveti pregled - pred školu (između pete i šeste godine) i

* Deseti pregled - između 12. i 14. godine (na početku puberteta).

Dobro bi bilo da roditelji, pored zdravstvenog kartona djeteta, nabave posebni "notes zdravlja" u koji bi trebali zabilježiti sva svoja opažanja u vezi sa zdravljem djeteta.  

Prvi pregled

Prvi pregled novorođenčeta obavlja se pet do deset minuta po rođenju i naziva se Apgar test. To je, zapravo, ocjena vitalnosti novorođenčeta. Test je 1952. godine ustanovila Virginija Apgar, vrlo je jednostavan i njime se mjere osnovni parametri novorođenčeta bodovima od 0 do 2. Bodovi se sabiraju i daju vrijednosti rangirane od 0 do 10.

Apgar test obuhvata sljedećih pet elemenata:

* Boja kože;

* Rad srca;

* Tonus mišića;

* Stepen očuvanosti refleksa;

* Pokušaj disanja.

Koža može biti blijeda, cijanotična ili ružičasta, srčani rad gotovo odsutan, znatno ili lakše usporen, ali ići i do preko 100 otkucaja u minuti. Mišićni tonus može u potpunosti nedostajati ili biti znatno izražen. Refleksi mogu biti potpuno ugašeni, oslabljeni ili normalni. Pokušaj disanja može potpuno izostati, disanje može biti povremeno i plitko ili povremeno i da dijete vrišti.

Iako nema apsolutnu vrijednost, jer se stanje novorođenčeta po rođenju može naglo promijeniti na bolje ili na gore, Apgar test je odličan indikator stanja kod novorođenčeta.

Na tom prvom pregledu izmjeri se djetetova visina, težina, obim glave, a vrlo su korisni i pregledi krvi iz pupkovine, jer samo tako liječnik može znati da li je novorođenče tokom porođaja bilo dovoljno opskrbljeno kisikom.

Drugi pregled - od trećeg do 10 dana života

Preporuka o drugom preventivnom pregledu koji treba obaviti najkasnije do 10. dana bebinog života izazvat će nedoumice (je li prerano iznositi bebu iz kuće i dr.), ali ovaj pregled je zaista važan.

Zašto? Zato što je već tada moguće utvrditi eventualne urođene smetnje metabolizma kao što je fenilketonurija. Te se smetnje utvrđuju Guthrie-testom. Tada je već moguće utvrditi i kako radi štitnjača.

Za test se uzima mala kap krvi iz pete i šalje u laboratorij. Ljekar će, također, pregledati bebu od glave do pete, opipat će organe, kontrolirati kičmu i karlicu, čula, motoriku odnosno reflekse i nervni sistem.

I čmar, i polni organi spadaju u normalni pregled. Osim toga, pedijatar će dati upute za prevenciju rahitisa te za uzimanje tableta fluorida za učvršćivanje budućih zubića.

Treći pregled - od četvrte do šeste sedmice

U fokusu ovog trećeg pregleda je ultrazvučni pregled kukova. Urođena mana nazvana displazija u ovom periodu može se lako ispraviti. I na ovom pregledu liječnik će izmjeriti obim glave i visinu djeteta, kao i reflekse.

Sluh će biti ispitan tako što će na udaljenosti 30 cm od bebinog uha liječnik proizvoditi neke šumove. U normalnim situacijama dijete će refleksno treptati očnim kapcima.

Osim pregleda s liječnikom popričajte o dosadašnjim iskustvima u vezi sa navikama kad je riječ o jelu, snu i stolici.

Četvri pregled - od tri do četiri mjeseca

Ljekar ispituje pokrete i držanje djeteta. Može li beba podići glavicu i koliko je može držati. Koliko je izražena fina motorika? Može li dijete hvatati predmete i prinositi ih ustima? Kako slijedi predmete pogledom? U okviru ovog pregleda u principu bi trebalo početi s rutinskom vakcinacijom.

Ovdje spada i ponovni temeljit pregled tijela s posebnim osvrtom na srce, pluća, probavne organe, uključujući i bubrege. Kod dječaka treba temeljito pregledati testise. 

Peti pregled - od šestog do sedmog mjeseca

Ovog puta težište je na djetetovom psihičkom razvitku i sposobnosti reagiranja. Kako dijete reagira na lupu na vratima, na zvonjavu telefona i drugo. Traži li očima kontakt s drugim ljudima?

Ljekar će obratiti pažnju i na pokretljivost djetetovu - može li se, ležeći na trbuhu, osloniti na ruke i podići trup ili se s leđa okrenuti na trbuh. Kontrolirat će oči i uši i tragati za znakovima rahitisa.

Važno je da roditelji znaju - djetetu treba svjež zrak i odgovarajuće izlaganje sunčevim zracima. Naime, dodatni vitamin D, nije "pravi" vitamin D, jer taj "pravi" samo tijelo proizvodi od holesterola. A to se dešava u koži i pod utjecajem UV svjetla.

Sada će uslijediti i prva revakcinacija.

 Šesti pregled - od 10. do 12. mjeseca

U centru pažnje je koordinacija tijela i razvitak govora. Ljekar će postavljati pitanja o puzanju, podizanju i prvim koracima, zatim prve riječi tipa "mama", "dada". Bit će riječi i o vakcinama koje slijede.

Sedmi pregled - od 21. do 24. mjeseca

Dijete sada ima već dvije godine. Ljekar će istraživati da li se dijete razvija u skladu sa svojim uzrastom. Pregledat će zato ukupan aparat za kretanje kao i psihički razvitak kao i sposobnosti sluha i vida. Tematika ovog preventivnog pregleda su i razvoj govora, socijalizacija djeteta i higijenske navike.

Osmi pregled - između tri i po i četiri godine

Dijete je u kratkom periodu prošlo čitav niz razvojnih faza. Zato je ovo kompletan pregled tijela - od glave do pete. Ljekar će htjeti provjeriti koliko dijete vlada svojim tijelom (stajanje na jednoj nozi), kakve su njegove sposobnosti vida i sluha, koliko je napredovalo u razvoju govora.

Sada je važno i socijalno ponašanje kao što su samostalnost i sposobnost uspostavljanja kontakta da bi se saznalo je li vrijeme da dijete krene u vrtić.

Osim toga, obaviti treba i laboratorijske pretrage mokraće i možda kožni test na tuberkulozu.

Deveti pregled - pred školu (između pete i šeste godine)

Pored uobičajenih kontrola fine motorike, koordinacije i organa čula, bitno je utvrditi postoje li ortopedski problemi i oštećenja zuba. Težište je i na socijalnom ponašanju djeteta, inteligenciji, psihičkom razvoju. Ovaj pregled je istovremeno i procjena da li je dijete sposobno za polazak u školu.

Deseti pregled - između 12. i 14. godine

Ovaj pregled kao obavezan u većini zemalja EU uveden je od 1998. godine. Tom prilikom se obavlja detaljan pregled tijela, mjeri se krvni tlak, obavi se detaljna laboratorijska analiza krvi i urina i prime sve dotad izostavljane vakcine.

Ljekar nastoje tokom ovog pregleda obaviti detaljan razgovor s djetetom bez prisustva roditelja i uspostaviti odnos povjerenja. Riječ je o tome da bi prilikom ovog pregleda trebalo s djetetom razgovarati i o temama o kojima se možda kod kuće ne govori. Zbog toga ljekar ne smije iz vida ispustiti teme kao što su seksualnost, kontracepcija, ali i droge, pušenje i alkohol.

Kako se pripremiti za preglede

* Ozbiljno shvatite sve navedene preventivne preglede. Mnoge bolesti imaju odlične šanse za izlječenje ako budu na vrijeme uočene i liječene.

* Na vrijeme najavite pregled svom ljekaru.

* Zapišite sva pitanja koja ćete postaviti ljekaru.

* Ljekaru su veoma važna i korisna vaša zapažanja o razvoju djeteta. Zato, obavezno kažite ljekaru sve što vam se čini upadljivim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.