SVAKODNEVNICA

Šta izlazi iz vas kada vas život stisne?

Avaz.ba

22.11.2017

Dok se doktor Vejn Dajer pripremao za govor na konferenciji koju je držao, odlučio je da sa sobom ponese pomorandžu kao rekvizit za predavanje. Tokom predavanja započeo je razgovor sa jednim mladićem koji je bio u prednjim redovima, konverzaciju je zabilježio ovako:

“Ako ja stisnem ovu pomorandžu najjače što mogu, šta će izaći?”, upitao sam ga.

Gledao me je kao da sam malo poludio i rekao “Sok, naravno”.

“Misliš li da će sok od jabuke izaći iz nje?”

“Ne”, nasmijao se on.

“Možda sok od grejpfruta?”

“Ne!”

“Šta će onda izaći iz nje?”

“Sok od pomorandže, naravno.”

“Zašto? Zašto kada stisneš pomorandžu izađe sok od pomorandže?”

Vjerovatno je bio malo iznerviran u tom trenutku s mojim pitanjima.

“Pa, to je pomorandža i to je ono što je unutra!”

Klimnuo sam glavom.

- Hajde da pretpostavimo da ova pomorandža nije pomorandža, već da si to ti. I neko te stiska, vrši pritisak na tebe, kaže nešto što ne voliš, vrijeđa te. I iz tebe izlazi bijes, mržnja, gorčina i strah. Zašto? Odgovor je, kao što nam je naš mladi prijatelj rekao, zato što se to nalazi u nama. -

To je jedna od najvećih lekcija života. Šta izlazi iz vas kada vas život stisne? Kada vas neko povrijedi ili vas vrijeđa? Ako bijes, bol i strah izlaze iz vas, to je zato što se to nalazi u vama. Nije važno ko vas stiska – vaša majka, brat, djeca, šef ili država.

Ako neko kaže nešto o vama što vam se ne sviđa, ono što izađe iz vas je ono što se nalazi u vama. A ono što se nalazi u vama zavisi od vas, to je vaš izbor.

Kada vas neko gnjavi i iz vas izađe bilo šta drugo osim ljubavi, to je zato što ste dopustili da to bude u vama. Jednom kada odbacite sve te negativne stvari koje ne želite u vašem životu i zamijenite ih s ljubavlju, vodićete izuzetno funkcionalan život”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.