SVAKODNEVNICA

Roditelji i odgoj: Ne batinama

Avaz.ba

27.11.2017

Ako dijete ima ispade bijesa, tuče brata ili sestru, neposlušno je i bezobrazno, dobro razmislite prije nego što se sjetite batina. Statistike pokazuju da roditelji osjećaju jaku grižu savjesti nakon što istuku dijete, a, uz to, batine nisu efikasan način rješavanja problema.

Kada udarite dijete, trenutno postižete rezultat - ono počinje plakati i prestaje raditi ono što ne smije. Međutim, nema dokaza da je ta metoda djelovotvorna na duge staze.

Ako naknadno upitate dijete koje je dobilo batine zašto se to desilo, ono će se sjećati emocija i drame, ali ne i uzroka batina. Dakle, učite djecu da paze da ne bi dobila batine, a ne da ne bi uradila nešto što je opasno.

Prvo se smirite

Nije lako biti roditelj i ponekad vam se dešava da jednostavno „puknete". Kada osjetite da ćete planuti, postoji nekoliko strategija koje možete primijeniti da biste izbjegli „obračun".

Najznačajnija je da napravite distancu između sebe i djeteta i da ne budete s njim nasamo.

Kad su u pitanju mala djeca, prepustite ih nekom drugom (ocu, starijem djetetu) ili ih stavite u kolica i prošetajte. Izlazak će spustiti emocionalnu temperaturu i oboje vas smiriti.

Gdje su rješenja

Vrlo se teško nositi s dječijim izljevima bijesa. Ali, najbolje je da ga pustite da bjesni, pa kada brizne u plač, priđite mu, podignite ga i pomazite ga. Na kraju će prestati.

Kada su u pitanju djeca starija od tri godine, većina stručnjaka preporučuje time-out. Recite djetetu da ode u svoju sobu na određeno vreme, tako da se jedno od drugog odmorite. Psihijatri savjetuje da to ne bude duže od deset minuta.

Ovim činom nećete kazniti dijete, već ćete mu pokazati da određeno ponašanje nije prihvatljivo. I ako kroz to budu morali prolaziti bezbroj puta, na kraju će im dosaditi.

VAŽNO

* Udaljite se jedno od drugog

* Ima napad bijesa? Skrenite mu pažnju glasnim pjevanjem.

* Odvojite ga od izvora gnjeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.